Правильна гірськолижна екіпіровка - це, перш за все, надійний захист від вітру і вологи. За правилами гірськолижної екіпіровки костюм повинен складатися із трьох шарів.
 
Функція першого шару - усувати піт зі шкіри і "переправляти" його до зовнішнього шару. Сюди відносять все те, що торкається до тіла: нижня білизна, термобілизна, футболки, шкарпетки.
 
Високоякісне «обмундирування» для лижників вироблено із сучасної синтетичної тканини, завдяки якому тіло може «дихати», воно гіпоалергенне, не промокає і не дозволяє бактеріям розмножуватися. В даному випадку бавовняна білизна буде недоречною, оскільки вона характеризується поганою віддачею вологи і швидко намокає.
 
Бажано купити спеціальні шкарпетки, розроблені саме для лижників. Зовні такі шкарпетки дуже схожі на гольфи. При їх виробництві використовуються різні комбінації натуральних матеріалів (шерсть, бавовна) та синтетичних (поліаміду, поліакрилу, поліпропілену і т.п.) з еластаном або лайкрою. Такі шкарпетки збережуть ноги в теплі і сухості, крім того, вони антибактеріальні. На гомілці, пальцях і п'ятах шкарпетки утеплені і відрізняються більш щільною тканиною, для кращої збереженості.
 
Другим шаром є утеплювач. Другий шар «відповідає» за збереження тепла. В ідеалі даний шар повинен бути виготовлений з пуху або нетканого утеплювача (3M Thinsulate, Polartec 200, Polartec 300). Синтепон в ролі утеплювача не підходить, так як він погано «дихає».
 
До основної характеристики при оцінюванні пуху відносять його пружність, що визначається параметрами "Fill Power" або FP (об'єм в кубічних дюймах, до якого відновилася заздалегідь стисла 1 унція пуха). Кращі його показники сягають 750 одиниць. До недоліків пуху можна віднести те, що при намоканні він "звалюється" і перестає зберігати тепло. Щоб цього уникнути, використовують особливі просочення, які запобігають намоканню пуху. Використовують синтетичний замінник натурального пуху, так званий нетканий утеплювач, який являє собою комбінацію поліефірних і поліофінових волокон, максимально наближених до структури пуху. Екологічно чистий і гіпоалергенний, він зберігає тепло і дозволяє вільно виходити зайвій волозі.
 
Основна функція третього шару, зовнішнього, захисна. Останній шар екіпіровки оберігає від дощу і снігу. Його важливою характеристикою є вологовипаровуванність, тобто кількість водяної пари, яку тканина може пропустити через одиницю площі за добу. В основному для цього шару застосовують мембранну тканину. Мембрана може бути або з внутрішньої сторони матеріалу (двошарова тканина), або між двома шарами матеріалу (тришарова тканина). До найбільш популярних мембранних тканин належать Gore-Tex, Sympa-Tex, Microfibre. Принцип роботи мембрани заснований на тому, що молекула води в пароподібному стані менше крапель води. Піт, що випаровується, вільно виходить назовні, в той час як вода не потрапляє всередину. Із зовнішнього боку навантаження на матеріал під час дощу або мокрого снігу рідко перевищує тиск водяного стовпа висотою 20 м. Але при падінні на мокрий сніг тиск водяного стовпа на матеріал виростає, тому, чим вище водонепроникність, тим більш сухим залишається такий одяг при падінні. У простіших тканинах водонепроникність досягається за допомогою спеціальних просочень і використання незмочуванних ниток у поєднанні з щільною структурою плетіння. Такі тканини або добре "дихають", але легко промокають, або слабо промокають, але погано "дихають".
 
Крім того, третій шар повинен захищати від сильного вітру. З цією метою при виробництві такого одягу застосовують спеціальні вітрозахисні матеріали. Популярними є Polartec WindBlock і Gore WindStopper.
 
Міцність і зносостійкість - обов'язкові характеристики якісного гірськолижного костюма. Особливо щільними повинні бути такі місця як лікті, коліна, попа, так як під час падінь основні удари припадають саме на них. В якості посилення міцності зазвичай використовуються накладки з тканин Kevlar або Cordura фірми DuPont.
 
Облягаючими спортивні лижні костюми стають завдяки використанню штучних матеріалів (поліестер, поліамід, акрил і т.п.) з додаванням еластичних ниток лайкри або еластану, у співвідношенні приблизно 80% і 20%. Додавання лайкри або еластану робить костюм більш зносостійким. Також таке поєднання матеріалів дозволяє костюму не втрачати своєї форми після першого ж одягання.