Туристичний одяг набагато міцніший за повсякденний і розрахований на підвищені навантаження. Але щоб він довгий час зберігав свої властивості, за ним потрібен правильний догляд.
Для того, щоб речі довго зберігали свою форму і колір і забезпечували необхідний захист, потрібно знати наступне:

Склад тканини і строго дотримуватися правил прання (інформація про це міститься на етикетці).
Синтетичні матеріали не виносять високих температур при пранні, сушінні і прасуванні праскою. Тканина деформується і втрачає свої властивості.
Ще один цікавий момент: «спортивні» тканини не люблять дії кондиціонера для білизни або відбілювача. Краще використовувати рідкі засоби для прання та спеціальні сітчасті мішки для невеликих речей.

Майки, термобілизна і трекінгові шкарпетки

Білизну необхідно регулярно прати. Якщо до складу тканини входить бавовна, то його можна прати при температурі до 60 °С, якщо немає - тільки у теплій воді не вище 40 °С, і віджимати на невеликих оборотах. сушіння - тільки при кімнатній температурі, праска для таких речей заборонена. У походах потрібно враховувати, що мокра білизна не буде виконувати свої функції.

Одяг з флісу
Переться у теплій воді на режимі «синтетика» і сушиться на плічках або у розкладеному вигляді.

Пуховики
Можна прати у машинці рідким засобом, з додатковим циклом полоскання. Якщо покласти у машинку 2-3 звичайних тенісні м'ячики, пух менше зіб'ється. Віджимання - мінімальне!
Випускаються спеціальні рідкі засоби для прання пухових виробів, вони оберігають пух від ламкості, зберігаючи його еластичність.
Пральний порошок абсолютно протипоказаний, і краще придбати спеціальні засоби для прання спортивного одягу.

Найголовніше - правильне сушіння: намоклий і непросушений пух почне псуватися. Сушити такі речі потрібно у горизонтальному вигляді, регулярно струшуючи їх, щоб пух відновив форму.
Згодом заводська обробка втрачає свої властивості, тому періодично її потрібно відновлювати. Для посилення захисних властивостей верхнього одягу допоможуть спеціальні водовідштовуючі аерозолі, які наносяться на чистий сухий одяг.