Одним із найважливіших елементів зимової екіпіровки є термобілизна. При цьому не важливо, чим саме ви займаєтеся, важливо, щоб вам було комфортно, а для цього потрібно правильно одягнутися і почати саме з термобілизни.
 
Термобілизна - це натільний одяг, що має структуру, яка дозволяє забезпечити відведення від тіла вологи, що утворюється на ньому, гріти, або те й інше відразу. При фізичній роботі виділяється значна кількість вологи, яка накопичується в тканині звичайної білизни та різко знижує його теплоізоляційні властивості. До того ж на зігрівання і випаровування цієї вологи витрачається додаткова енергія. Сучасна функціональна білизна ефективно відводить вологу від тіла, що знижує тепловтрати організму в холодну погоду і додає відчуття комфорту.
 
Зовні термобілизна нагадує звичайну нижню білизну. Для чоловіків це можуть бути кальсони й футболки з довгим рукавом, а для жінок пропонуються футболки, майки з коротким рукавом, шорти і лосини.
 
Класифікація за типом матеріалу
 
Функціональна білизна може бути зроблено з поліпропілену, поліестра, вовни, бавовни або їх сумішей. Чисто синтетичні матеріали краще відводять вологу, довговічніші. Додавання бавовни або шерсті робить білизну більш приємною для тіла.
 
Термобілизна може бути виконана з тканин різної товщини. Із декількох однакових за складом і типом плетіння тканин більш теплою буде більш важка, товста тканина.
 
Спеціально для алергіків розробили тришарову термобілизну. Внутрішній шар такої білизни виконаний з гіпоалергенного натурального матеріалу. А середній і зовнішній шари - такі ж, як у будь-якого іншого виду білизни.
 
Існує поняття «безшовна білизна». Безшовна - це білизна без швів, виконана за спеціальною технологією на круглов'язальних машинах з різних за типом і властивостями волокон. Але відсутні тільки бокові шви уздовж тулуба і шви на рукавах, уникнути пристрочки рукавів до основної частини білизни ще не вдалося. Чим менше швів на термобілизні, тим менше вологи буде накопичуватися на ній. Також вона практично не помітна під одягом. Ви відчуваєте ніжність і легкість, а оброблені лазером краї не залишають слідів на шкірі.
 
Також існує поняття «зональної білизни». Це білизна, яка розроблена конкретно під кожну зону вашого тіла: груди, руки, лопатки, пахвова частина та ін., так як волога виділяється в різних кількостях. Ці моделі, як правило, зустрічаються тільки в "спортивній" лінії термобілизни.
 
Класифікація за призначенням
 
Функціональна білизна може бути призначена для оutdооr-спорту і просто для повсякденної експлуатаціі.
 
Білизна, призначена для активної фізичної діяльності на відкритому повітрі, для екстремальних видів спорту повинна зберігати тепло, не вбирати вологу, швидко висихати, і в той же час чудово відводити вологу від тіла. Її роблять тільки із синтетичних тканин (поліпропілен, поліестер). Технологічність такої білизни дозволяє зберігати свої властивості протягом довгого часу, термобілизна може висохнути на тілі, не доставляючи незручностей. Не менш важливим фактором є те, що при заняттях деякими екстремальними видами спорту зовсім немає можливості для зміни одягу, тому нижня білизна має залишатися сухою. Білизну для водних видів спорту так само роблять із синтетики.
 
В білизну для занять такими видами спорту, в яких інтенсивність навантаження чергується зі слабкою рухливістю (гірські лижі, сноубординг) і при цьому відсутня необхідність в безперервному носінні, можливе додавання бавовни або шерсті. Така білизна відводить піт зі шкіри і завдяки натуральному матеріалу краще утримує тепло. Крім того, натуральні матеріали приємніші для тіла. Термобілизна відмінно працює протягом 7-8 годин активної діяльності, - після цього часу вовна та бавовна насичуються водою і білизна перестає відводити вологу. Такий варіант цілком підійде людям, які захоплюються риболовлею, полюванням.
 
До білизни для повсякденного носіння пред'являються більш м'які вимоги - вона повинна бути зручною та комфортною - тому її часто роблять з вовни або бавовни. Важливо враховувати, що для холодної пори року необхідна термобілизна щільного плетіння - це кальсони й футболка з довгим рукавом. А на літо підійде термобілизна більш тонка, як правило, це футболка з коротким рукавом і шорти, капрі або кальсони.
 
Якість білизни залежить від того, яка шерсть використана при її виготовленні. Звичайна шерсть робить білизну важкою і колючою. А якщо в складі білизни присутня шерсть Merino, зібрана від новозеландських овець-мериносів, то білизна буде дуже добре тримати тепло і не вбирати запах поту.
 
Примірка
 
Щоб білизна дійсно правильно «працювала», вона повинна підходити вам за розміром. Не довіряйте етикетці, яка стверджує, що це ваш розмір. Річ необхідно приміряти, кілька разів підняти і опустити руки, порухати корпусом з боку в бік.
 
Термобілизна ідеально вам підходить в тому випадку, якщо ви не відчуваєте ніяких швів, білизна не тре і не тисне. У якісної термобілизни шви й етикетки зроблені із зовнішнього боку, і ви ніколи не натрете ними шкіру.
 
Чим щільніше білизна прилягає до тіла, тим краще, тим ефективніше відводиться піт від шкіри, адже цей процес заснований на капілярному ефекті. Білизна має сидіти на вас як "друга шкіра" (причому не сковуючи рухів), інакше механізм дії порушується, і білизна не виконує своїх функцій.
 
Догляд за термобілизною
 
- Щоб зберегти властивості білизни, її потрібно прати вручну або, якщо в машині-автомат, то на режимі «делікатного прання».
 
- Термобілизну слід прати в теплій воді при температурі не вище +40⁰С.
 
- Не можна використовувати порошки та відбілювачі з хлором, тому що вони руйнують первинну структуру термобілизни. Хімічна чистка також згубна.
 
- Після прання термобілизну не викручують і сушать без додаткових джерел тепла.
 
- Білизна з пропілену назавжди втратить свої властивості, якщо її нагріти понад 60⁰С або пропрасувати.
 
- Термобілизна не огрубіє і не «сяде», якщо її регулярно прати при низькій (+30⁰С) температурі.