Одна з найбільш корисних звичок - регулярні ранкові або вечірні пробіжки. Біг підвищує тонус організму, покращує настрій і фізичну форму. Для того, щоб пробіжки приносили максимум користі і задоволення, потрібно не тільки грамотно розрахувати навантаження, але і правильно підібрати екіпірування.

Принципи вибору

            Для пробіжок завжди використовуйте одяг по сезону. У теплу пору року варто вибирати моделі, які добре відводять вологу і охолоджують. У холодну погоду потрібно підбирати екіпірування так, щоб воно забезпечувало не тільки відведення вологи, але і терморегуляцію.
            Бігове екіпірування має бути легким, еластичним, не обмежувати рухи і підходити за розміром.

Також для нього характерна наявність плоских швів, які менше натирають і не викликають подразнення на шкірі.

Моделі для тренувань на вулиці рекомендується вибирати зі світловідбиваючими вставками. Цей елемент убезпечить вас під час пробіжок в погану погоду з низькою видимістю або при недостатньому освітленні.

Матеріали і тканини

Одяг з натуральних матеріалів не підходить для спорту. Мокрий одяг прилипає до тіла, приносить дискомфорт, а в холодну пору року в ньому легко застудитися. Спортивний одяг виготовляється з особливих синтетичних тканин, які добре відводять вологу влітку і зберігають тепло в холодну пору року.

 

Натуральні тканини

            Добре вбирають вологу. При інтенсивному потовиділенні матеріал стає мокрим, що завдає дискомфорту, а в холодну погоду може призвести до переохолодження.

Синтетичні тканини

Високотехнологічні «дихаючі» матеріали, що використовуються в одязі для бігу, розроблені спеціально для інтенсивних навантажень. Одяг з таких тканин створює мікроклімат: сприяє випаровуванню поту і в той же час зберігає тепло в холодну пору, а в спекотну - не дає перегріватися.

Переваги синтетичних тканин:

  • еластичні;
  • вбирають і відводять вологу, забезпечують комфорт;
  • не порушують природний теплообмін;
  • зберігають форму;
  • стійкі до світлової і теплової дії.

Компресійний одяг

Під час пробіжки велике навантаження припадає на м'язи і суглоби. Для того, щоб знизити ризик розвитку набряків і вегето-судинної дистонії, рекомендується використовувати компресійний одяг («компресія» - стиснення, тиск). Принцип роботи такого одягу заснований на тому, що він стискає кінцівки в різному ступені тиску в залежності від групи м'язів.

Переваги компресійної одягу:

  • знижує біль в кінцівках;
  • сприяє швидкому відновленню;
  • профілактика захворювань судин;
  • відводить вологу;
  • сприяє нормальній терморегуляції.

Компресія посилює обмінні процеси в м'язах:

  • підвищується кисневий обмін,
  • надходить більше поживних речовин,
  • вуглекислий газ і продукти розпаду виводяться в рази швидше.

Завдяки цьому втома в м'язах настає набагато пізніше.

Тиск компресійної білизни також зменшує вібрації від удару під час бігу і, як наслідок, знижує ризик травм. За рахунок додаткової підтримки м'язів, зв'язок і сухожиль зменшується ризик виникнення мікронадривів, які можуть привести до більш серйозних травм. Особливо це важливо під час тривалих навантажень.

У деяких брендів компресійної білизни є спеціальна лінія для відновлення - recovery. Великий ступінь компресії цього екіпірування сприяє виведенню продуктів розпаду і надходженню поживних речовин в м'язи. Це дозволяє м'язам відновлюватися швидше без скорочення інтенсивності навантажень.

В університеті Мейсі в Окленді проводили дослідження серед бігунів. Спортсмени повинні були пробігти дистанцію в 10 км. Випробовуваних розділили на дві групи: одна з них бігла в компресійних шкарпетках. Результати показали ефективність використання такої білизни для фізичних навантажень:

  • 93% учасників експерименту, які бігли без компресійних шкарпеток, на наступний день відчували болі в гомілці;
  • у другій групі відстрочений м'язовий біль спостерігалася тільки у 14%.

Тиск, який забезпечує компресійний одяг, покращує пропріоцепцію - відчуття тіла в просторі. Завдяки цьому простіше контролювати своє тіло, особливо постановку стопи, і стежити за технікою бігу.

Літній одяг для бігу

Влітку одяг для пробіжки має бути легким, дихаючим і добре відводити вологу.
Оптимальний літній комплект:

  • майка/футболка;
  • шорти/тайтси;
  • шкарпетки/гольфи;
  • бейсболка (в сонячну погоду).

Влітку краще обирати комплекти з тканин з технологіями відведення вологи і сітчастими вставками. Такий одяг добре пропускає повітря, відводить вологу, сприяє кращій вентиляції. Для захисту від ультрафіолету спортивний одяг оброблено особливим просоченням від УФ випромінювання.

Тайтси - облягаючі штани для тренувань. Літній варіант дозволяє займатися навіть в найбільш спекотну погоду. Особливий крій і матеріал підвищують аеродинамічні властивості. Можна підібрати моделі до щиколотки, середини гомілки або до коліна.
            При пробіжці в сонячну погоду надягайте легку бейсболку, що захистить від прямого впливу променів і сонячного удару.

Бігаємо навесні і восени

Навесні і восени погода дуже швидко змінюється. В цей час часто важко зрозуміти: на пробіжці буде спекотно або холодно, що надіти, щоб було комфортно і не застудитися. У цю пору року потрібно використовувати принцип тришаровості (або принцип багатошаровості). Від холодного вітру вас не захистить один джемпер або куртка, але це можуть зробити кілька шарів одягу з високотехнологічного матеріалу. При цьому одяг повинен відводити вологу і не сковувати рухів.

Оптимальний комплект для весни та осені:

  • футболка (з довгими або короткими рукавами);
  • шорти/тайтси;
  • вітрівка (для дощової і вітряної погоди);
  • шкарпетки/гольфи.

Перший шар

Термобілизна - нижній шар. Не варто одягати білизну з бавовни, так як вона добре вбирає вологу, але погано відводить її, через що ви будете швидше замерзати. У термобілизні з високотехнологічного матеріалу навіть при найбільш інтенсивних навантаженнях буде сухо і тепло.

Футболка. Ранньою осінню досить вільної футболки з короткими рукавами. При погоді від +5 ˚ до + 10˚С футболку краще обирати з довгим рукавом (лонгслів). Футболка має бути еластичною з плоскими швами, які не будуть натирати при русі. Вона може як щільно прилягати до тіла, так і бути прямого крою.

Шорти, легінси. У шортах можна бігати аж до зниження температури повітря до +15˚С. Альтернативний варіант для такої погоди - легкі тайтси. При температурі нижче 0˚С краще надягти утеплені варіанти тайтсів або бігових штанів. Більшість легінсів мають щільну посадку, що дозволяє підтримувати м'язи в тонусі під час тренувань.

Другий шар

Джемпер, толстовка. Другий шар повинен мати гарну терморегуляцією. Спортивний джемпер - зручний елемент для тренувань під відкритим небом. Для холодної погоди можна підібрати моделі з декількох шарів з утеплювачами.

Третій шар

Вітрівка - легка спортивна куртка захищає від дощу і вітру. Зазвичай вітрівки виготовляються з мембранних матеріалів, які дозволяють тілу «дихати». В районі грудей вітрівка оснащується вставками, що не продуваються. На спині і пахвах спеціальні вставки  забезпечують додаткову вентиляцію і не дають тілу перегріватися.

Пізньої осені і взимку швидко темніє, тому на куртці бажано наявність світловідбиваючих елементів.

Шапка, рукавички і шкарпетки. Обов'язково надягайте рукавички, шапку і теплі шкарпетки   в холодну погоду. Зберігаючи руки і ноги в теплі, ви будете почувати себе комфортніше. При перших заморозках використовуйте рукавички для бігу з легкого синтетичного матеріалу і гетри, які закривають щиколотку і гомілку.

Зимове бігове екіпірування

У зимову пору року комплект для бігу повинен складатися з усіх трьох шарів і термобілизни. Одяг повинен зігрівати в мороз і бути зручним для бігу.
Оптимальний зимовий сет:

  • осінній комплект;
  • шапка, шарф/(бафф);
  • рукавички;
  • джемпер під куртку (при температурі -5°С).

Комфортніше займатися в утеплених тайтсах, внутрішній шар яких виготовляється з м'якого і теплого матеріалу, що захистить від вітру і морозу. додаткові вставки
роблять такий одяг одночасно таким, що не продувається і дихаючим. Поверх тайтсів також рекомендується одягати шорти, для додаткового термозахисту.

У сильні морози (нижче -25°С) варто займатися тільки підготовленим спортсменам. Під утеплену куртку краще надягти спортивну кофту або утеплений лонгослів, футболку і термобілизну.

Шкарпетки та рукавички захистять руки від обмороження, а для захисту голови і шиї обов'язково використовуйте шарф, шапку або балаклаву.

Особливості чоловічого та жіночого бігового екіпірування

Чоловіче тіло відрізняється більшою інтенсивністю потовиділення, тому чоловічі спортивні комплекти оснащуються великою кількістю спеціальних вентиляційних вставок в залежності від сезону.

Основним елементом бігової екіпіровки для жінок і дівчаток є спортивне бра. Воно має бути еластичним, при цьому фіксувати груди і не сковувати рухів, не перетискати судини.

Спортивні бра бувають трьох ступенів підтримки: легкого, середнього і високого.
Для бігу варто обирати бра з середнім і високим ступенем підтримки. Зазвичай такі моделі оснащуються широкими бретельками.

Білизна для бігу виготовляється без швів або з плоскими швами, тому вона не натирає і не тисне під час руху.

Догляд за одягом для бігу

  • Перед першим пранням зверніть увагу на ярлик на виробі. Якщо машинне прання дозволене, періть при температурі 30-40˚С.
  • Використовуйте миючі склади без відбілювачів. Періть без додавання кондиціонера для білизни.
  • Обирайте делікатне прання та інші помірні програми на пральній машині.
    Спортивний одяг бажано сушити природним способом.
  • Якщо на виробі немає знака, який забороняє сушку в машині, пам'ятайте про те, що одяг може злегка підсісти після сушки.
  • Зберігайте свої комплекти чистими в розправленому вигляді.