Вибираючи одяг для фітнесу, орієнтуйтеся на два критерії: комфорт і зовнішній вигляд.

Матеріали

При заняттях фітнесом тіло багато рухається і потіє, тому потрібно звернути увагу на матеріали, з яких зроблений костюм. Якість матеріалів впливає не тільки на зовнішній вигляд і міцність виробу, але і на те, наскільки зручно вам буде під час тренувань. Першість на ринку спортивного одягу займають вироби із синтетичних матеріалів, які відрізняються чудовими характеристиками: еластичність, збереження форми та кольорів після прання, не прохідність вологи, а значить, відсутність плям від поту на вашому одязі для фітнесу!

Меріл (Meryl), Тактель (Tactel) - він же мікроволокнистий поліамід (PA). Міцний, еластичний, не мнеться, поліамід застосовують для виготовлення спортивної форми і нижньої білизни. Матеріал швидко випаровує вологу, не прилипає до тіла, дає можливість тілу "дихати" і не відчувати дискомфорту. Це дозволяє сконцентруватися на вправах. Також поліамід добре тримає форму.

Поліестер існує в декількох варіаціях, які розрізняються по щільності і по своєму призначенню. З цього матеріалу виготовляють і тонкі підкладкові тканини, і утеплювачі для верхнього одягу. Поліестер може входити до складу сумішевих тканин у спортивному одязі, а самостійно застосовується при виробництві сітчастих вставок. Такі вставки крім декоративної функції служать для повітрообміну, дають можливість тілу "дихати". Поліестер «не дозволяє» речам втрачати форму після численних прань і вицвітати під впливом сонця. Крім того, одяг, до складу якого входить поліестер, швидко сохне при намоканні.

Еластан в основному використовують у складі сумішевих тканин, рідко в чистому вигляді. Його унікальність - це міцність, здатність сильно розтягуватися і повертатися в початковий стан. Кількість еластану в матеріалі впливає на еластичність виробу. Одяг з вмістом еластану навіть після численних прань зберігає первинний вигляд.

Сапплекс (Supplex) - тканина м'яка, як бавовна, і еластична, міцна, як нейлон. Використовується у виробництві одягу для плавання, екстремальних видів спорту, різних видів тренувань і відпочинку на природі. Завдяки даному матеріалу одяг залишиться сухим при будь-яких навантаженнях, кольори одягу збережуть свою яскравість на довгий час, а ваша шкіра зможе дихати. Крім того, сапплекс сохне в два рази швидше натуральної бавовни.

Бавовна чистою у виробництві одягу для спорту не застосовується, так як цей матеріал моментально вбирає піт, прилипає до шкіри, ускладнює її дихання. Одяг з бавовни швидко втрачає форму і линяє. А ось синтез бавовни і синтетики робить матеріал дуже еластичним, довго зберігаючим свою первинну форму і насиченість кольорів.

D.I.W.O. (Dry In Wet Out) - тканина, два шари якої складаються з волокон різного походження, має велику кількість переваг. Внутрішній шар з нейлону, який контактує зі шкірою, вбирає піт і виводить його на зовнішній шар з бавовни, де той випаровується. D.I.W.O. «допомагає» виробам підтримувати температурний баланс. Існує кілька видів цього матеріалу, які розрізняються по щільності і складу: DIWO200 Cotton Stretch (внутрішній шар - 21% нейлон мікрофібра і 9% еластан, зовнішній - 70% бавовна); DIWO140 Cotton Fleece (внутрішній шар - 27% нейлон мікрофібра, зовнішній - 73% бавовна); DIWO160 Techno Fleece (внутрішній і зовнішній шар - 100% нейлон мікрофібри).

Стиль одягу для фітнесу

Для звичайного тренування в спортзалі підійдуть довгі спортивні штани, футболка або топ.

Одяг для йоги, пілатес і спокійних гімнастик може бути зроблений з бавовни, так як заняття проходять з невеликим рівнем навантаження і низькою інтенсивністю. Важливо, щоб костюм був максимально вільним. Це може бути майка або футболка зверху і вільні штани або шорти знизу.

Такі активні види спорту як біг, шейпінг, спортивні танці потребують одяг з легкої тканини, яка не ускладнює рухів, приємна на дотик до тіла, облягаючий, але не прилипаючий до шкіри, якщо ви спітніли на біговій доріжці або силовому тренажері. У цьому варіанті одяг повинен бути таким, щоб його можна було без проблем прати, повинен швидко сохнути, довго зберігати колір і форму, не потребувати прасування і не вигоряти на сонці. Підійдуть обтягуючі шорти або бриджі, для верху - обтягуюча футболка або топ, що добре фіксує груди.

Зручний аксесуар для аеробних тренувань - спеціальна резинка на лоб, яка запобігає стіканню поту на обличчя.

Для силових тренувань відмінно підійде максимально відкритий, облягаючий одяг, але важливо, щоб він не ускладнював рухів. Якщо вам доведеться працювати з вільними вагами, краще всього купити спеціальні рукавички, які виключать ковзання долонь по снаряду і утворення мозолів.

Спортивна білизна

Спортивна білизна, на відміну від щоденної білизни, більш м'яка і комфортна, без жорстких деталей і мережив. Важливо, щоб спортивний ліфчик щільно підтримував жіночі груди під час активних вправ. Білизну для занять у фітнес-клубі виготовляють зі спеціальної мікрофібри, яка має антибактеріальний ефект. Створюються комплекти без бічних швів, які ідеально облягають фігуру, характеризується унікальною циркуляцією повітря і непомітні під обтягуючими шортиками і бриджами.

Шкарпетки для занять фітнесом

Шкарпетки виробляються високими. Верхня частина їх, зазвичай, збирається і приспускається. Шкарпетки будь-якого кольору будуть відмінно виглядати з легкими кросівками. У виробництві шкарпеток використовується бавовна (80%) і синтетика (20%).

Купівля форми

Купуючи одяг для занять фітнесом, ретельно огляньте її, зверніть увагу на якість швів у виробі. У фітнесі застосовується трикотажний шов. Завдяки його здатності розтягуватися, одяг не ускладнює рухів і не рветься. Одяг для фітнесу повинен бути точно по фігурі. Занадто великий виріб буде висіти і натирати, а маленький - може розійтися по швах в самий невідповідний момент. Купуючи костюм для спорту, обов'язково приміряйте його і подивіться, як він сидить на вас.