Перш за все, варто розуміти, що універсальних рішень у виборі намету не буває. Для кожного типу походу передбачені певні типи наметів, розраховані на різні погодні та сезонні умови. Існує безліч видів наметів, але виробники, в основному, використовують так:

Кемпінгові – для довготривалого відпочинку на природі (більше 3-х днів на одному місці). Відрізняються просторістю, висотою та чималою вагою. Такі намети краще не використовувати у піших походах.

Туристичні – найпрактичніший тип наметів. Використовується у різних видах походів.

Трекінгові – намети для довготривалих походів та експедицій (наприклад, похід у гори, зимова риболовля).

Екстремальні – намети для екстремального туризму та альпінізму.

Сезонність

Варто звернути увагу на сезонність намету.

4-сезонні намети передбачені для використання протягом року. Вони міцні та комфортні, добре захищають від вітру та снігу. Відрізняються чималою вагою. На встановлення такого намету знадобиться чимало часу.

3-сезонний – найпопулярніший тип наметів. Використовується весною, літом та осінню. Підходить для вологої та мокрої погоди.

Літні намети – назва говорить сама за себе. У цього типу наметів хороша вентиляція, вони легкі , а встановлення намету не займе багато часу.

Місткість 

Намети бувають одномісні, двомісні, тримісні та більші. Часто виробники вказують на упаковці місткість, наприклад, 2+1. Це означає, що у наметі вільно вміщуються дві людини, але може вміститись і третя. Якщо ви вовтузитесь уві сні, обирайте просторіший намет.

Не варто забувати про довжину тенту. Орієнтуйтесь на свій зріст та зріст сусіда, адже в наметі вам має бути комфортно. Зазвичай, намети розширюються від стелі до підлоги та від ніг до голови, це дозволяє збільшити вільне місце всередині намету.

Каркас

Намети бувають каркасні та безкаркасні (стієчні). Безкаркасні намети кріпляться між деревами на відтяжках або на стійках.

Каркасні намети поділяються на два типи:

Напівсфери – утворюються декількома дугами, які перетинаються одна з одною. Це досить важкий каркас, але він відрізняється вітростійкістю.

Напівбочки – дуги в цих наметах розставлені паралельно. Висота намету збільшується, але зменшується його вітростійкість.

Існують також «комбіновані дуги». За рахунок такої конструкції стінки намету можна встановити майже вертикально, це збільшить простір всередині намету.

Дуги наметів частіше всього виготовляють зі сплавів алюмінію або склопластику. Алюмінієві дуги легші та надійніші, склопластикові – дешевші.

Тент

Зовнішній тент наметів частіше всього виготовляють з поліестеру або поліаміду. Перший – досить важкий матеріал, другий – легший, але дорожчий. Намокаючи, поліестер майже не розтягується, тому частіше використовується для кемпінгових та туристичних наметів.

Внутрішній тент повинен «дихати». Часто його роблять повністю або частково з сіточки.

Колір зовнішнього тенту обирають залежно від сезону використання. У літній період краще обирати бліді кольори, вони менше притягують сонячне світло. Зимою, а також у екстремальних умовах віддавайте перевагу яскравим кольорам, щоб намет було легко помітити.

Не варто надовго залишати на сонці намет, вплив УФ-променів негативно впливає на властивості тканини. Окрім того, слід частіше відчиняти вентиляційне вікно у верхньому тенті, щоб провітрити намет і попередити виникнення конденсату.

Вага

Для більшості туристів вага намету у зібраному вигляді стає основним показником у виборі намету, адже якщо у вас піший похід, намет потрібно буде нести на собі. Зазвичай виробники вказують вагу у мінімальній та максимальній комплектації. До мінімальної комплектації входить повна вага тенту, внутрішнього намету та дуг, але навряд чи ви обійдетесь лише вищеперерахованим. Під максимальною комплектацією виробник має на увазі усе, що входить до комплекту, включно з інструкцією.  Якщо ви мандруєте удвох, вагу намету діліть на два.

Шви

Варто звернути увагу на шви намету. Вони повинні бути проклеєні або проварені. Зазвичай, якщо шви в наметі не проклеєні, виробник комплектує намет спеціальною проклейкою для швів. Використовуючи селіконізований тент, виробник прошиває шви спеціальною ниткою, яка набухає коли мокне, це запобігає попаданню вологи у намет.

***

Тож, обираючи намет, оцініть усі важливі саме для вас характеристики, не бійтесь задавати питання консультанту та обов’язково попросіть, щоб для вас встановили намет. І нехай незабутні враження залишаться від відпочинку, а не від проблем із наметом.