Об’єм рюкзака

Об’єм (розмір) вимірюється в літрах. На розмір рюкзака впливає: куди, на скільки ви йдете, кількість речей, що потрібно з собою взяти.

У середньому рекомендується:

- для пішохідного туризму: чоловікові - 80-130л, жінці - 65-80л

- для гірського туризму: чоловікові - 100-110Л, жінці - 65-80л

- для водного туризму: чоловікові - від 130л, жінці - 80-100л

- для лижного туризму: чоловікові - від 130л, жінці - 80-100л

Тип рюкзака

Розрізняють такі типи туристичних рюкзаків: м'які, каркасні і станкові.

Станкові рюкзаки - це мішки, які прикріплюються до жорсткої металевої або пластикової рами. Жорстка рама збільшує вагу рюкзака, але з нею легше переносити важкі речі. Рюкзаки такого типу є довговічними.

М'які рюкзаки - зберігають свою форму за рахунок покладених у них речей. Такі рюкзаки поступово втрачають свою актуальність; вони вимагають ретельного укладання речей, але мають легку вагу.

Рюкзаки каркасні - найбільш популярні у туристів. В основі цих рюкзаків стоїть каркас з металевих або пластикових вставок, які знаходяться в області спини. Цей тип рюкзаків самий зручний і довговічний у застосуванні.

Матеріал рюкзака

Рюкзаки виробляють із синтетичних тканин, так як саме вони повільно промокають, не гниють, відмінно витримують великі навантаження і не деформуються на сонці. Найпоширеніші - CORDURA (підтримує форму рюкзака, міцний) і OXFORD (м'який і легкий). Число після назви матеріалу означає щільність, твердість, зносостійкість тканини. Внутрішню сторону тканини покривають водозахисною плівкою, щоб уберегти речі від опадів. Але від проливного дощу вона навряд чи врятує. У деяких моделей рюкзака в комплект входить захисний чохол.

Шви рюкзака

Наскільки шви будуть міцними, настільки буде довговічним рюкзак. Шви рюкзака повинні бути обстрочені подвійними швами капроновою ниткою або прикриті спеціальною стрічкою. У такому випадку вони точно не розповзуться навіть за умов інтенсивних навантажень. Більшість рюкзаків виготовляється із суцільного полотнища, щоб уникнути розбіжності швів в самий невідповідний момент.

Спинка рюкзака

Спинка туристичного рюкзака повинна бути максимально зручною і дозволяти тілу "дихати". Саме для цього виробляється вона зі спеціальної сітки, яка часто зміцнюється пластиковими вставками. Пластини, які розміщені уздовж спини від потиличної частини до поясниці, - лати спини, в найбільш простому виконанні. Завдяки їм велика частина навантаження переміщається з плечей на пояс. У простих моделях анатомічних рюкзаків можуть використовуватися товсті вкладки з поліуретану. Лати збільшують ступінь комфорту при контакті рюкзака і спини.

Підвісна система рюкзака

До підвісної системи відноситься спосіб кріплення рюкзака до тіла. Підвісні системи в основному регульовані, для індивідуальної підгонки рюкзака під фігуру.

Плечові ремені повинні бути з накладками (шириною з долоню) з напівжорсткими вкладками. Більш широкі накладки можуть врізатися в шию, а більш вузькі - в плечі.

Утримувати лямки, не давати їм звалюватися з плечей в сторони і надійніше фіксувати рюкзак на спині допомагає грудна стяжка на рюкзаку. Але, якщо рюкзак правильно підібраний по зросту, вона буде не потрібна.

Бажана наявність строп-відтяжок, вгорі рюкзака, які притягають його верх до потилиці, що наближає центр ваги рюкзака до спини і полегшує ходьбу.

Необхідна деталь туристичного рюкзака - вантажний пояс. Він дає можливість перенести на стегна до 50% ваги рюкзака, розвантажуючи при цьому хребет і ключицю, а також чітко фіксуючи рюкзак на спині, виключаючи його рухомість. Пояс повинен бути широким (півтори долоні) і товстим (8-12 мм), в міру м'яким. Крила пояса повинні бути такої довжини, щоб в надітому на вас рюкзаку кінці крил не діставали один до одного 8-20 см. Бажано, щоб нерухома частина пряжки спиралася на крило поясу, в іншому випадку буде відчуття дискомфорту. Застебнутий і відрегульований на рівні талії пояс повинен легко рухатися вгору і вниз, але при опусканні рюкзака нижче, пояс повинен спиратися на стегна і заклинюватися.

Вимоги техніки безпеки - надійна пряжка! В цілях безпеки у вас повинна бути можливість миттєво розстебнути її - однією рукою, в будь-якому положенні. Пряжка може бути "самоскид" або "тризуб". Пряжка поясного ременя – елемент, який найбільш часто ламається, тому дуже важливо після покупки рюкзака придбати запасні пряжки - в поході безцінні!

До підвісної системи можна також віднести вантажну петлю рюкзака. Це ручка, за яку рюкзак можна підвісити або просто підняти. Вона може знаходитися з боку спини, або із зворотного боку, або з боків. Важливо, щоб вона була міцною і добре пришитою.

Клапан рюкзака і кишені

За своєю структурою клапан - це невеликий рюкзак, який призначений для розміщення в ньому речей першої необхідності. Клапан може бути пристібним і пришивним. Клапан, що пристібається, - більш зручний, тому що може служити самостійним рюкзачком для недалеких прогулянок, або подушкою в наметі. Не варто класти в клапан цінні речі, при опадах саме він приймає практично все на себе.

Що стосується кишень в рюкзаку, не варто надмірно старанно їх заповнювати, так як тут слабким місцем є застібки, які можуть вийти з ладу. Кишені з блискавками - «тракторами» (з великими зубчиками) більш надійні. Розумний мінімум за кількістю кишень - одна кишеня спереду, одна - на клапані, пара - на боках. У поході надлишок кишень недоречний!

Нижній вхід ("бомболюк", "мишача нора") - річ на любителя, так як мало функціональна. Нижній вхід в рюкзак добре використовувати для перевезення спальника, - витягуючи його, ви не чіпаєте решти вмісту.

Також зверніть увагу на можливість закріплення зовні різних споряджень - килимка, куртки, мотузкової бухти і т.п.

Колір

Кольори рюкзака повинні бути яскравими. Це важливо у форс-мажорних ситуаціях. Яскраві речі добре помітні серед трави, листя та снігу, що при необхідності полегшує пошуки як самої речі, так і зниклого туриста.

Примірка рюкзака

При покупці рюкзака слід серйозно поставитися до примірки. Відчуйте, як рюкзак на вас сидить. Бажано чим-небудь навантажити рюкзак, тому що порожній він не прийме потрібне положення. Відрегулюйте його по своїй фігурі. І купуйте тільки в тому випадку, якщо вам буде в ньому зручно.