Сон – важлива складова фізичного та психічного здоров’я людини. І якщо вдома ми можемо дозволити собі не виспатись, адже можна подрімати вдень, або раніше лягти спати ввечері, то в екстремальних умовах нормальний сон – це необхідність. Запорукою комфортного сну на природі є спальний мішок, або просто спальник. Його функція – мінімізувати теплообмін людського тіла з навколишнім середовищем. Сьогодні ринок пропонує вдосталь спальних мішків різних форм, матеріалів та наповнювачів, які підходять як для екстремального туризму у важких погодних умовах, так і для вікендів на природі разом із сім’єю. Залишилось розібратись, який спальник потрібен саме вам.

Форма та розмір

Найрозповсюдженіші  форми спальників: кокон та ковдра.

«Кокон» – спальний мішок трапецієподібної форми, звужений  донизу. Часто виробники оснащують цей вид спального мішка капюшоном анатомічної форми, спеціальним клапаном-утеплювачем по всій довжині блискавки, утепленим коміром навколо плечей. У «коконах», призначених для екстремальних походів, низ спального мішка утеплений спеціальним ворсовим матеріалом. Завдяки трапецієвидній формі, такий спальник компактний, легкий і займає менше місця у рюкзаку, ніж його старший брат – спальний мішок-ковдра.

«Ковдра» – класичний спальний мішок прямокутної форми. У такому спальнику можна спати у будь-якому положенні, він не стримує рухів. Краще підійде для подорожей на автомобілі або нетривалих піших походів, оскільки він важчий за спальний мішок-кокон і займає більше місця. Зазвичай його використовують при температурі до -10°.

Існують також комбіновані спальники, що об’єднують у собі «кокон» та «ковдру». Це спальні мішки прямокутної форми зі зручним капюшоном із стяжками.

Не забудьте звернути увагу на розмір спального мішка. Головна умова – у спальнику туристу повинно бути комфортно. Але як виспатись, якщо не в змозі поворухнутись, або спальник ледве прикриває плечі? Професіонали рекомендують обирати розмір спальника, додавши до свого зросту 20-25 см.

У деяких спальниках передбачена функція з’єднання один з одним за допомогою блискавки. Зазвичай, на таких спальних мішках присутнє маркування L (лівий) та R (правий).

Утеплювач

Сьогодні виробники спальних мішків використовують два види утеплювачів: синтетичний та натуральний (пух).

Пухові спальники вважаються найтеплішими, найлегшими, але й найдорожчими. Їх вага коливається від 900 до 1200 грамів. Вони добре утримують температуру від -30° та нижче, мають хороші теплоізоляційні властивості та довго зберігають форму. Із мінусів пухових спальних мішків, разом із ціною, варто виділити також високий ступінь поглинання вологи. Такий спальний мішок може намокнути не лише від конденсату, що накопичився у наметі, але й від вашого дихання. Якщо температура повітря буде нижче 0°, такий спальник одразу ж відсиріє, а просушити його буде майже неможливо.

Із синтетичними наповнювачами усе набагато простіше. Різноманітні за своєю ціною та властивостями синтетичні матеріали,  дозволяють використовувати такі спальники у будь-яких умовах. Переваги синтетичних спальних мішків: добре поглинають вологу, швидко сохнуть, чудово зберігають тепло, за ними легко доглядати, не викликають алергії.

Температурний режим 

Розглядаючи цей критерій, варто в першу чергу, визначитися для яких походів ви будете використовувати спальний мішок.

За сезоном спальні мішки поділяються на:

Літні – легкі та компактні, розраховані на температуру до +5°.

Універсальні – підходять не лише для міжсезоння, але й для літа.

Зимові – найтепліші. Деякі витримують температуру до -45°.

Для зручності вибору спального мішка компанії-виробники використовують маркування, яке вказує верхній, нижній та екстремальний температурні режими. Але професіонали радять не орієнтуватись на них. По-перше, у кожної людини індивідуальна температурна чутливість. По-друге, жіночій організм виділяє менше тепла, ніж чоловічий. Тож панянкам знадобиться тепліший спальний мішок.

Догляд

Щоб спальний мішок довго прослужив, за ним потрібно правильно доглядати. Обов’язково просушувати після кожної ночівлі. Сушити спальники на сонці або на батареї небажано. Досвідчені туристи рекомендують прати спальні мішки якомога рідше і без функції віджиму. Якщо у спального мішка з’явився неприємний запах, для початку спробуйте вивісити його на декілька днів на провітрювання. Довго тримати спальник спресованим не можна, він швидко втратить свої властивості.