Перед початком комплектації рюкзака, вкладіть в нього поліетиленовий мішок, який буде служити захистом вмісту від намокання в разі проливного дощу. Ідеальним варіантом буде узяти з собою накидку на рюкзак і дощовик або плащ-пончо, який вкриє вас разом з рюкзаком.

Самі важкі предмети краще всього розташувати в рюкзаку не занадто низько і максимально близько до спини. Інакше доведеться нахилятися вперед, компенсуючи низький і віддалений від тіла центр ваги рюкзака. Важливо, щоб в спину не упиралися кутасті і жорсткі предмети.

Намагайтеся якомога щільніше розмістити речі у рюкзаку. Нещільно укладені речі в процесі подорожі будуть «розподілятися» по рюкзаку хаотично, зміщуючись, змінювати місце розташування і всіляко вам заважати. Всі порожнечі найкраще заповнювати м'якими і дрібними предметами. Щоб речі легше знаходилися в рюкзаку, їх слід правильно згрупувати. Предмети сортуються відповідно до їх приналежності, після чого укладаються в поліетиленові пакети: взуття в одному пакеті, засоби гігієни - в іншому, столові приналежності - у третьому.

Речі, які можуть незабаром знадобитися, краще покласти так, щоб до них був легкий і швидкий доступ. Те, що буде потрібно лише наприкінці похідного дня, кладіть в більш важкодоступні місця.

Намет

Кількість наметів беремо з розрахунком на кількість учасників походу. На кожного приблизно 60 см в ширині. Існують різні палатки, виробники зазвичай зазначають їх місткість. Найкращі - кемпінгові намети з подвійним прошарком. Важливим критерієм є вага намету. Чим вона легше, тим краще. Тому іноді є сенс взяти літні одношарові намети, наприклад, коли відпочиваєте на морі або в горах. У багатоденні походи палатку брати обов'язково добротну, - чим краще намет, тим краще будете вночі спати.

Спальник

Будь-який спальник має так звану температуру комфорту, яка зазначає, що при даній температурі повітря людині буде комфортно спати. Однак краще перестрахуватися і взяти з температурним запасом. Що стосується жаркої пори року, то тут актуальним стане літній спальник, тому що він легше і не такий теплий.

Килимок (пінка, каремат, підстилка)

Найпростіший варіант - іжевський килимок. Існують різні варіації килимків, від самонадувних до ультралегких. Ви без проблем підберете собі килимок потрібної якості і потрібних форм.

Телескопічні палки / Трекінгові палиці

Телескопічні палки відмінно знімають навантаження з ніг, особливо на спуску. Наявність бажана, але не обов'язкова.

Фляжка для води, кружка, казанок, миска, ложка, ніж

Цей набір відмінно сприяє процесу прийому їжі. Брати тільки металеві або пластмасові прилади! Але при прийомі гарячої їжі краще використовувати предмети з пластика, так як метал має хорошу теплопровідність, і можна легко обпектися. Ложка може бути дерев'яною - нею і їсти добре, і їжу в казанку мішати простіше. У звичайній армійській металевій фляжці ви зможете і кип'ятити, і зберігати воду. Ножів при собі потрібно мати декілька заточених!

Їжа

Основний раціон в поході повинен складатися з продуктів багатих вуглеводами. З собою найкраще брати крупи (рис, гречка та ін.) або макарони; м'ясні та рибні консерви; сирокопчену ковбасу або суджук. Не можна брати продукти, які швидко псуються і важкі по вазі. До бажаної харчової провізії також можна віднести - сіль, цукор, чай. Можете взяти з собою що-небудь смачне - шоколад, халву, згущене молоко, печиво, горіхи, сухофрукти.

Налобний ліхтарик

Річ, яка необхідна і при приготуванні їжі, і при подачі сигналів оповіщення. Ліхтарик повинен бути у кожного, так як пересуватися вночі без ліхтарика незручно і небезпечно! Сучасні діодні ліхтарі оснащені надпотужними діодами в поєднанні з оптичними фокусуючими підсилювачами. Вони дають сильне світло й досить економічні, що дозволяє використовувати їх в автономному режимі тривалий час.

Кресало, сірники

Сірники - стратегічна річ у поході, яку повинен мати при собі кожен учасник. Коробок сірників важливо герметично упакувати. Як варіант можуть бути запальнички, кілька штук, в окремих поліетиленових пакетиках, в рюкзаку і в кишенях одягу. Гідною альтернативою є кресало. Розводити багаття їм не дуже зручно, зате це безвідмовний метод. Йому не страшна вода, вогкість, кресало не ламається.

Взуття

У поході найголовніше - це взуття! Взуття має бути максимально зручним і досить міцним. Воно повинне надійно тримати голеностоп і мати підошву з гарним зчепленням. Не дивлячись на те, що взуття займає досить багато місця і чимало важить, брати запасну пару все ж варто. Адже те взуття, в якому ви пересуваєтеся, може натерти, порватися, промокнути або розклеїтися. Краще, щоб взуття було заздалегідь розношене і щоб підошва ні в якому разі не ковзала.

Шкарпетки

Трекінгові шкарпетки відрізняються від звичайних насамперед складом. Спеціальний матеріал - CoolMax, який входить до складу шкарпеток, відводить вологу від ноги, завдяки чому ноги залишаються сухими і не натираються. Крім того, трекінгові шкарпетки мають всередині «витягнуту петлю», яка пом'якшує взаємодію між ногою і взуттям. У похід найкраще брати кілька пар шкарпеток.

Штани

Штани повинні бути міцними, легкими, не сковувати рухів, не продуватися вітром і при цьому добре «дихати». Крім штанів, в які ви одягнені, можна взяти ще одні. Якщо похід літній, то краще взяти шорти (згодяться на стоянках).

Футболка (термобілизна)

Завдяки термобілизні ви будете почувати себе набагато комфортніше протягом похідного дня. Такий одяг здатний відводити піт від тіла і швидко сохнути. У той час як бавовняна футболка буде липнути до тіла.

Фліс (тепла кофта)

На випадок, якщо в поході температура значно опустилася, з собою треба мати теплий одяг. Відмінний варіант - куртка з флісу. Фліс - дуже легка, синтетична тканина, що складається з порожнистих волокон. Завдяки цій особливості флісова куртка гріє, навіть будучи вологою.

Куртка-вітрівка

Захистить від вітру і дощу. Причому бажано, щоб утеплювача в ній не було. Взагалі, краще одягатися пошарово: термобілизна та вітрівка, термобілизна і фліс, термобілизна, фліс і вітрівка.

Також непогано було б щось одягнути на голову, це може бути кепка, бандана, панама, шапка і т.д. Так як в поході легко можна «підчепити» сонячний удар або відморозити вуха.

Аптечка

У кожного члена групи має бути мінімальна аптечка: бинт, перекис, знеболювач, пластир, активоване вугілля, зеленка, дитячий крем і далі за розсудом.

Засоби особистої гігієни

Дзеркало, невеликий шматочок мила, зубна щітка, паста, туалетний папір, гребінець, пара одноразових пакетиків з шампунем, крем - ось і весь бажаний арсенал.

Фотоапарат

Вітаються запасні акумулятори, а ось штатив - це вже розкіш, так як користуватися ним ви навряд чи будете, а от нести доведеться.

Що ще взяти в похід

Гроші, документи та телефон. Моток міцних ниток і дві голки. Вологі антисептичні серветки. Близько 4 метрів мотузки. Два-три метри дроту в пластиковій ізоляції. Компас, карта або навігатор. Штормовка. Міцна поліетиленова плівка розміром два на два метри. Невелика лопата, менше саперної в 3-4 рази. Рукавички на руки.

Якщо якісь речі з якихось причин в рюкзак не помістилися, не варто нести їх в руках. Руки мандрівника повинні бути вільні. А все, що перебуває за межами наплечника, потрібно кріпити під верхнім клапаном або до самого дна.

Від правильного укладання рюкзака залежить і те, як комфортно ви будете почувати себе в поході, і наскільки швидко будете втомлюватися. Адже крім ваших особистих речей вам ще належить переносити частину командного обладнання.