Найпоширеніший тип роликів, призначений для активного відпочинку. Вони міцні, комфортні, легкі і маневрені, дозволяють розвивати велику швидкість і виконувати нескладні трюки.
Роликові ковзани оснащені м'якими черевиками, великими колесами середньої або високої жорсткості, підшипниками з точністю виготовлення ABEC від 3 до 7.
До даного типу часто відносять ролики Recreation - для тих, кого не цікавлять якісь особливі можливості роликових ковзанів. Такі ролики не здатні розвинути високу швидкість, виконувати трюки, не відрізняються маневреністю. Вони оснащені підшипниками з не самою високою точністю (звичайно АВЕС 3) і колесами з середньою м'якістю. Це ролики для тих, хто віддає перевагу неспішним прогулянкам по парках і тихих вулицях.
 
2. Агрессив
Дані ролики призначені для виконання складних акробатичних трюків. З ними ви без проблем зможете здійснювати стрибки з трамплінів, з’їзди на великій швидкості зі сходів, ковзання по поручнях і парапетах. Агресиви стійкі, надміцні, досить маневрені.
Ролики оснащені жорсткими литими черевиками, які відмінно фіксують ногу і захищають її від ударів. Але, варто відзначити, що вентиляція в таких черевиках відсутня. Є моделі, в яких верхня частина черевика м'яка, що незначно покращує вентиляцію. У пластмасовому черевику знаходиться чобіток, який в ідеалі повинен бути зі спеціальними вставками в підошві і спеціальними підп'ятниками, амортизуючими удар при агресивному катанні. Існують розбірні моделі роликів для агресивного катання зі знімними деталями, які можна замінити при зношеності. Осі коліс закріплюються в знімній рамі через металеві проставки-ексцентрики. Така конструкція дає можливість індивідуально настроювати роликові ковзани. Змінюючи положення ексцентриків в рамі можна опускати або піднімати колеса, можна змінювати відстань між колесами. Невелика величина зміщення осі - зазвичай в межах 4мм в обидві сторони - впливає на поведінку ковзанів і досить відчутна. Колеса агресивів повинні мати суцільну маточину без спиць, інакше при виконанні трюків колесо може не витримати навантаження, а це чревато травмами.
 
3. Швидкісні
Швидкісні або, як їх ще називають, бігові ролики призначені для їзди на високих швидкостях, швидкісному спуску.
Вони оснащені жорсткими низькими черевиками, які дають можливість сильніше відштовхуватися. На них ставляться довгі міцні і легкі рами. В основному металеві, так як пластикові рами не дозволяють швидко розганятися. На раму встановлюються 4 колеса на 90 - 100 мм або 5 коліс по 80 - 84 мм. Ролики з 5-ма колесами більш стійкі. Крім того, з такою конструкцією легше відштовхуватися при розгоні, так як точок дотику з поверхнею більше. Бігові ролики відрізняються самими «швидкісними» підшипники АВЕС 9. Використовувати бігові ролики для інших видів катання не дуже зручно, тому що вони розроблені для досягнення максимальної швидкості, а комфорт і маневреність при цьому знижуються.
 
4. Дитячі
Дитячі ролики зроблені з урахуванням особливостей дитячого організму, швидкого зростання. Так як даний тип роликів роблять розсувними, при необхідності є можливість збільшити їх приблизно на 4 розміри. Крім цього, дитячі роликові ковзани стійкі і не дуже швидкі, щоб дитина менше падала. Їх продумано оснастили підшипниками низької швидкості ABEC 1-3 і колесами невеликого діаметру. При покупці дитячих роликів, зверніть увагу на черевики, щоб дитині в них було комфортно.
 
5. Фріскейт
Дані роликові ковзани надають синтез усіх основних стилів: у них можна їздити на великій швидкості, займатися слаломом, робити складні трюки, грати в роликові ігри.
Ролики оснащені міцними черевиками із пластика з валянком всередині, який забезпечує зручне пересування. Під п'ятою валянка знаходиться антишок, що знижує напругу від приземлення. Зовнішня сторона носка черевика зазвичай оснащена спеціальною змінною накладкою, яка захищає черевик від зносу. Колеса для таких роликів краще купувати жорсткі з міцною маточиною (пластиковий обід всередині колеса).
 
6. Трейнінгові
Якщо ви не можете визначитися між роликами фітнес і швидкісними роликами, тоді варто звернути увагу на дану модель, так як вона є чимось середнім.
Трейнінгові ролики мають напівнизький черевик, більш жорсткий і комфортний, ніж для швидкісних, але менше, ніж для фітнесу. Рама може бути, як і у швидкісних, чотириколісною і п’ятиколісною. Основні характеристики так само усереднюються.
 
7. Позашляховики
Дана модель роликових ковзанів призначена для їзди по утрамбованій, утоптаній землі, по деяким видам трав'яного покриття. Такі ролики не підходять для катання по асфальту, так як їх колеса оснащені протектором.
 
8. Слалом
Слалом являє собою катання на роликах по спеціальній слаломній доріжці - ланцюжку фішок, розставлених на визначеній відстані. Слалом розрізняють швидкісний і фігурний. У швидкісному слаломі завдання роллера об'їхати фішки за максимально короткий час і жодної не збити. У фігурному слаломі головне пластика і краса руху, складні комбінації різних фігур.
Ролики для слалому відрізняються великою маневреністю, короткою рамою, знімними гальмами.
Окрема спеціальна модель роликів для артістік слалому. Тут вже більш детально продумані кріплення, жорсткий або напівжорсткий черевик, який ідеально сидить на нозі. Крім того, такі ролики оснащені хорошою бічною фіксацією ноги, рама зроблена з міцного і легкого сплаву алюмінію, використовуються швидкі та міцні підшипники, колеса з роккерінгом.
 
9. Ролики для даунхіла
Дані роликові ковзани - суміш спідскейтерських і фріскейтових роликів.
Хороший захист ноги забезпечує потужний пластиковий черевик, а хороший розгін виходить завдяки спідскейтерскій рамі.
 
10. Ролики для хокею
У даній моделі роликових ковзанів успішно об'єднано швидкість фітнесових роликів і стійкість агресивних ковзанів.
Черевики хокейних роликів відрізняються жорсткістю та посиленим носком; ноги фіксуються за допомогою шнурівки; колеса швидші, ніж в агресивних, але більш стійкі і удароміцні, ніж у фітнесі.
 
11. Фігурні
Дана модель роликових ковзанів призначена для фігурного катання.
Ролики оснащені спеціальним стопором в передній частині рами, необхідним для виконання різних вправ і елементів фігур. Так само як форма леза для льодових фігурних ковзанів розташовані по дузі і колеса роликів. Рама і черевик для таких роликів зазвичай продаються окремо, що дозволяє підібрати ці елементи під конкретний стиль катання, а також використовувати черевики від льодових ковзанів.