Гімнастичний м'яч (фітбол) - простий і універсальний спортивний снаряд для розминки і тренування всього тіла. Гімнастичний м'яч використовують на фітнес тренуваннях, для занять лікувальною фізкультурою і для реабілітації після травм.
 
Інші назви та класифікації масажних і гімнастичних м'ячів: фітнес м'яч, fitball, гімнастичний м'яч для вагітних, м'яч для немовлят, м'яч для пілатес, куля для аеробіки, йога м'яч, м'яч ортопедичний, спортивна куля, швейцарський м'яч.
 
Бувають різні розміри м'яча: як дитячі, так і дорослі, але в основному їх діаметр від 55 до 85 сантиметрів.
 
Заняття фітнесом стануть більш різноманітними завдяки вправам на баланс з м'ячем, силовим і стато-динамічним вправам, стретчінгу. Відносна простота занять з м'ячем дає можливість освоїти фітбол-аеробіку і гімнастику в домашніх умовах за допомогою відеотренера.
 
Чим корисний фітбол?
М'ячі допомагають розвивати і зміцнювати м'язи пресу, спини, ніг і рук, а також сприяють формуванню правильної постави дітей і коректують її у дорослих. Фітбол успішно використовується при корекції фігури і коригує осанку. Він розвиває рівновагу, координацію рухів, тренує роботу вестибулярного апарату і піднімає настрій.
 
Величезним плюсом гімнастичного м'яча є те, що в ньому практично немає ударного навантаження на нижні кінцівки. Тому займатися фітбол-аеробікою можна навіть літнім людям, із захворюваннями варикозного розширення вен, з пошкодженням колінних і гомілковостопних суглобів. Вправи з м'ячем для фітнесу будуть корисні при остеохондрозі і артритах, при надмірній вазі.
 
Останнім часом фітболл є незамінним помічником у підготовці вагітних жінок до пологів і безпосередньо під час пологів. Фітбол відмінно підходить майбутнім мамам. М'яч допоможе розвантажити хребет, суглоби і крижі, які під час вагітності несуть величезне навантаження. Фітбол, виконуючи роль опори, дає можливість вагітним жінкам розслабитися і легше виконувати вправу на розтягування м'язів. Займатися з гімнастичним м'ячем для підтримки свого тіла у відмінній формі можна з різним рівнем спортивної підготовки, на різних термінах вагітності.
 
Чи небезпечні заняття на фітболі?
М'ячі не лопаються і не вибухають під вагою ваги того, хто виконує на ньому вправи! Всі фітболи тестуються і в середньому витримують навантаження до 180 кг. Для додаткової надійності можна купити фітбол з технологією Anti-Burst Systems (антірозрив), яка запобігає швидкому спусканню м'яча при проколі.
 
Як вибрати фітбол?
Щоб перевірити чи підходить вам м'яч, сядьте на нього рівно зверху, вирівняйте спину, ваші ноги повинні бути зігнуті чітко під прямим кутом. Діаметр гімнастичних м'ячів підбирається по зросту:
 

Зріст

Діаметр м’яча

<150 см

150-165 см

165-185 см

185-200 см

>200 см

45 см

55 см

65 см

75 см

>85 см