Перед початком занять варто проконсультуватися з лікарем. Людям, у яких є проблеми зі суглобами, страждають серцево-судинними та ортопедичними захворюваннями або мають проблеми з хребтом заняття на степері можуть бути протипоказані.
 
ЯК КОРИСТУВАТИСЯ СТЕПЕРОМ
Заняттям на степері, як і на інших тренажерах, обов'язково повинні передувати 5-ти хвилинні розминки, вправи на розтяжку, щоб підготувати м'язи до тренувань. Прослідкуйте, щоб ступня повністю стала на педаль, таким чином, ви максимально навантажите сідниці і м'язи стегон, зменшите навантаження на суглоби.
 
Починати основне тренування краще в повільному темпі, поступово збільшуючи його до оптимального для вас рівня. У процесі тренування бажано чергувати повільну ходьбу з більш високим кроком і дрібні рухи стопи з більш швидкою ходьбою. Закінчувати тренування краще поступово знижуючи темп і в кінці зробити невелику розтяжку.
 
В перші тренування не варто навантажувати себе, достатньо буде 10-15 хвилин роботи зі степером. Виконуючи вправи на степері, важливо стежити за положенням тіла: правильною позою і поставою. Верхня частина тулуба повинна знаходитися в одній вертикальній площині зі стегнами і ногами. Сильний нахил тулуба може спричинити за собою розтягнення м'язів попереку.
 
Працюючи на степері зі спеціальною опорою, руки або пальці рук треба покласти на поручні таким чином, щоб не напружувати їх при цьому. Найпоширеніша помилка - спиратися на руки і переносити на них частину ваги тіла. Не допускайте, щоб пальці на поручнях лежали в напрямку назад, а лікті «дивилися» в стелю. Опори для рук розраховані тільки на те, що вам з їх допомогою буде легше зберігати рівновагу. При неправильній експлуатації поручнів можна розтягнути зв'язки кисті або ліктя, знижується інтенсивність тренування.
Виконуючи вправи на степері, що не оснащений поручнями, утримати рівновагу складніше. Але на ньому легше підтримувати тіло в правильному положенні, не зміщувати в процесі тренування вагу тіла на руки.