Степер - один з найбільш популярних тренажерів для домашніх умов. Це пояснюється, перш за все, його компактністю, простотою в застосуванні, доступною вартістю. Конструкція степера являє собою - дві педалі невеликого розміру і механізм, за допомогою якого під час заняття вага переноситься з однієї ноги на іншу.
 
Заняття на такому тренажері нагадують ходьбу по сходах, і сприяють аналогічному ефекту. Відповідно, степер ідеальний для схуднення, для зміцнення і підтяжки сідничних, литкових м'язів, для постійної підтримки себе у формі.
 
Види степерів
Степери бувають з регульованим навантаженням і з нерегульованим навантаженням (міні-варіант, який має тільки педалі, а також лічильники часу і кроків).
 
В даний час більшість моделей степерів оснащені справжніми міні-комп'ютерами, які дуже актуальні для регулювання навантаження, ритму і частоти кроків, вимірювання пульсу. Додатково такі степери мають важелі для рук, які в процесі занять дозволяють одночасно навантажувати і плечовий пояс.
 
Розрізняють так само степери і за принципом дії: з взаємозалежним ходом педалей і з незалежним ходом педалей. У моделях з взаємозалежним ходом педалі об'єднані в єдину систему. Такі тренажери прості в обігу, але ефективність тренувань можна збільшити тільки за рахунок ресурсів власного тіла. Крім того, подібні степери сильно впливають на суглоби. Регулярні вправи на ньому сприяють зміцненню м'язів, спалюванню надлишкового жиру. Моделі з незалежним ходом педалей більш популярні. У них можна відрегулювати навантаження для кожної ноги окремо, в залежності від рівня тренованості або наявних проблем із суглобами. Таким чином, тренування можна зробити набагато ефективнішим і підлаштувати під себе потрібні параметри.
 
Як вибрати степер?
Вибираючи тренажер потрібно орієнтуватися на габарити, ціну і функціональність. Крім того, варто звернути увагу ще на кілька пунктів.
 
Ручки. Степери можуть бути з поручнями, що дозволяє з легкістю утримувати рівновагу, а також з рукоятками на шнурах. Останні дозволяють не тільки заощадити займану тренажером площу, але і допомагають зміцнити м'язи плечового пояса.
 
Компактність. Для тих, кого хвилює питання економії простору в квартирі, ідеальний варіант міні-степпер. Він мало функціональний, зате запросто поміщається в шафі або під ліжком.
Існує великий різновид степерів. Будь-який бажаючий може підібрати саме ту модель, яка підійде йому за функціональністю, розміром і вартістю.