Зимове взуття для активного проведення часу повинне бути зручним, міцним, здатним винести всі умови відпочинку, забезпечити легке пересування по будь-якій місцевості і створити комфортний температурний режим для ніг.
 
Підбираючи таке взуття, перш за все необхідно звернути увагу на підошву. Правильне взуття забезпечить зчеплення зі слизькою поверхнею. Малюнок на підошві повинен бути з великою кількістю виступів, щоб пригальмовувати можливе ковзання. Матеріалом підошви може бути: гума, поліуретан, полівінілхлорид. Гумова підошва менш слизька. Зверніть увагу на товщину підошви. Чим товще підошва, тим тепліше і комфортніше буде ногам навіть в найсуворіші морози. Важливо, щоб підошва легко згиналася; достатньо, щоб у взуття був м'який хід до згину на прямий кут. Важливу роль при виборі зимового взуття відіграє кріплення підошви. Вона повинни бути приклеєною і добре прошитою.
 
Дуже важливо при виборі взуття приділити увагу і водонепроникності. При стиканні з водою воно не повинно пропускати її через поверхню. Але, потрібно пам'ятати, що водостійким має бути не тільки зовнішній шар, але і внутрішній. Багато брендів випускають зимове взуття з вбудованим водонепроникним шаром.
 
В цілому, матеріал, який використовують при виготовленні зимового взуття для активного відпочинку, повинен бути щільним і легким. Добре, якщо верх виконаний з натуральних матеріалів. Якщо ви плануєте ходити по глибокому снігу, то варто віддати перевагу моделям зі шкіри - замша може швидко намокнути. Внутрішня частина утеплюється спеціальним матеріалом, який має теплоізоляційний ефект, а для забезпечення сухості застосовується матеріал, виконаний на основі мембран. Важливо, щоб місця, які швидко зношуються, були з посиленням.
 
Дуже важливий розмір взуття - при неправильному виборі розміру, ви швидко відмовтеся навіть від найкрасивішої пари взуття. Тісне взуття забезпечить вам дискомфорт під час ходьби, ноги будуть сильно мерзнути. Крім того, в занадто щільному взутті швидко зношується хутряна підкладка. Вибирайте чоботи на один, максимум два розміри більше. В магазині приміряйте взуття на щільний носок.
 
Щоб забезпечити собі комфорт при тривалих піших подорожах, найчастіше купують туристичні черевики. Таке взуття відрізняє утеплювач, який кріпиться до самого верхнього шару. «Дихаючий» матеріал дозволяє волозі, яка з'являється, відходити прямо на поверхню такого черевика. Відмінні вологовідштовхуючі властивості цих моделей гарантують специфічне просочення і велика кількість мембран. Формулювання мінімальних температур, при яких допускається носіння туристичних черевик, пов'язане з щільністю застосовуваного утеплювача.
 
Черевики, призначені для високогірних сходжень, складаються з двох частин. Верх, який при необхідності відстібається, виконаний з міцного пластику, який уберігає ногу від можливих механічних ударів. Під шаром пластика знаходиться внутрішній черевик, шкіряний або синтетичний, який має жорсткий носок і устілку, виконану з високотехнологічних матеріалів.
 
Розроблене спеціальне зимове взуття для риболовлі в умовах зниженої температури. Зовні взуття нагадує валянки чи чоботи. Його верх - з морозостійкої непроникної гуми, підошва - товста, покрита шипами або спеціальним прошарком, який забезпечує відмінне зчеплення з ковзаючою поверхнею. Щоб повністю уникнути вологості застосовують багатошарові конструкції. Чоботи легко сушити (досить вийняти внутрішній валянок-утеплювач), вони повністю водонепроникні.