Зимовому взуттю, як ніякому іншому, необхідний регулярний догляд. Від того, як скоро ви будете його очищати від бруду і вчасно сушити, залежить його термін служби. Якщо є можливість, бажано купити дві пари зимового взуття. Ви зможете повноцінно просушити і обробити взуттєвою косметикою «постраждалу» пару, не зашкодивши своїм виходам на вулицю.
 
Перед тим як перший раз «вивести» нову пару взуття в світ, її потрібно обробити водовідштовхувальним засобом. Тоді зовнішні негативні фактори будуть мінімально відзначатися на її стані. Поки немає ніяких потертостей і подряпин, перевагу краще віддати безбарвним засобам. Крім того, щоб запобігти швидкому зносу взуття, бажано поставити на шкіряну підошву підмітку з гуми.
 
Якщо після вулиці чоботи сильно забруднилися і промокли, не залишайте їх у такому стані. Бруд потрібно змити звичайною проточною водою. Надлишки води виводяться м'якою тканиною або серветкою. Внутрішній простір промоклого взуття потрібно заповнити м'ятим папером, газетою. Папір відмінно вбирає вологу і допомагає зберігати правильну форму (інакше шкіряне взуття може деформуватися). Щоб взуття гарненько просохло, воно повинно сохнути не менше доби. Це відноситься і до сухої погоди, так як наші ноги також виділяють рідину.
 
Приступати до обробки взуття можна тільки після повного його висихання. Будьте уважні, щоб засоби по догляду за взуттям призначалися саме для того матеріалу, з якого виготовлене ​​ваше взуття. Крем для взуття потрібно наносити рівномірно. Щоб він добре просочився в шкіру і шви потрібно близько 10 годин, тільки тоді виходить надійна захисна плівка. Якщо нанести крем перед виходом на вулицю, то він просто змиється з поверхні взуття, не принісши ніякої користі.
 
Процедури по просоченню шкіри захисними засобами необхідно проводити з періодичністю до одного разу на місяць, чистити ж за допомогою крему з регулярністю 1 - 2 рази на тиждень.
 
У ситуації, коли промокле взуття потрібно висушити якнайшвидше, вдамося до допомоги електричних сушарок. Тут важливо уважно прочитати інструкцію, щоб не нашкодити. Протипоказано використовувати фен, батареї або інші нагрівальні прилади, так як це погано позначиться на стані взуття.
 
Замшеве взуття краще не носити в сиру і дощову погоду, але, якщо вже так трапилося, що чоботи потрапили під дощ, повернувшись додому негайно обробіть взуття мильною теплою водою з додаванням нашатирного спирту. Потім потримайте його над парою, почистіть спеціальною щіткою і обробіть водовідштовхувальним засобом.
 
Ворсиста шкіра, яка дуже нагадує замшу, - це нубук. Він в меншій мірі, ніж замша, боїться вологи. Бруд з нубука краще змивати спеціальними пінками, також необхідно частіше обробляти виріб вологозахисними засобами. З допоміжних інструментів можна використовувати щітку з м'якою щетиною.
 
Валянки і фетрові черевики, якщо вони дуже брудні, потрібно добре вимити, просушити і почистити жорсткою щіткою або дрібнозернистою шкіркою.
 
До шкіри білого кольору підхід особливий. Її краще очищати поролоновою губкою, попередньо змочивши її в слабкому розчині з пральним порошком. Використання жорстких розчинів, таких як бензин і ацетон, взуттю протипоказане.
 
Взуття з лакованої шкіри не призначене для носіння кожен день. Таке взуття не рекомендується носити в сиру погоду і в спеку. Лак не переносить різких перепадів температури, від цього шкіра стане тьмяною і може потріскатися. Однак доглядати за таким взуттям досить просто. Якщо поверхня взуття втратила блиск, то це можна виправити, нанісши на неї вазелін, після чого потрібно протерти взуття.
 
Вибираємо засоби по догляду за взуттям
 
Креми на гуталіновій основі - класика взуттєвої косметики. Хоча такі креми не дуже добре просочуються і вимагають спеціальної обробки щіткою, вони відмінно підходять для догляду за зимовим взуттям.
 
Емульсійні креми - більш м'які. Вони сприяють утворенню на поверхні взуття пористої плівки, яка дозволяє виходити волозі назовні. Підходять для порівняно теплої погоди.
 
Блискучі креми, у міру висихання сприяють утворенню блискучої плівки. Дані засоби продаються в ємностях з поролоновою губкою. Крем бажано наносити з вечора за допомогою цієї ж губки.
 
Аерозоль - засіб, який використовується в основному для додання шкіряному взуттю водовідштовхувальних властивостей. Одна з переваг аерозолю - це зручний спосіб нанесення захисного засобу по догляду на поверхню.  
 
При покупці засобу зверніть увагу на терміни придатності продукції, поверхню крему (вона повинна бути рівномірною, однотонною і гладкою).
 
Не варто також забувати про засоби, що виконують допоміжну функцію: очищувачі для взуття, засоби для розтягування взуття, воски, які надають шкірі блиск, а також дезодоранти для взуття, що мають антибактеріальну дію.
 

Правильний і регулярний догляд за зимовим взуттям забезпечує збереження зовнішнього вигляду і початкових експлуатаційних властивостей.