Головна вимога до дитячого зимового взуття - воно повинне утримувати тепло. Крім того, зимовому взуттю для дітей належить бути зручним, не деформируючим дитячу ніжку.
 
Розмір взуття
Важливим фактором при виборі взуття дитині є відповідність розмірів взуття і ніжки малюка. На здатність взуття утримувати тепло впливає його розмір. Якщо зимове взуття виявиться маленьким, це загрожує тим, що воно буде стискати ногу і провокувати її замерзання. Не бажано купувати зимове взуття й більшого, ніж потрібно, розміру - воно втратить свої зігрівальні здібності. Крім того, якщо розмір взуття не буде відповідати розміру ноги дитини, несформована дитяча стопа може в результаті деформуватися.
 
Визначити розмір взуття малюка можна, вимірявши довжину стопи. Для цього слід поставити ніжки дитини (у шкарпетках) на лист паперу і обвести їх олівцем. Далі - визначити інтервал від виступаючої точки п'яти до виступаючого пальця. Якщо довжини опинилися різні, виберіть найбільшу. Отриманий результат округліть до 5 мм. В результаті ви отримаєте розмір взуття в метричній системі. Довжина устілки більше довжини стопи на декоративний припуск. Його довжина може коливатися від 0 до 1,5 см.
 
Повнота, підйом взуття
Повнота стопи - це обхват стопи в максимально широкому місці її носкової частини. Взуття для дітей в межах кожного розміру буває трьох видів повноти: вузька, середня і широка. Якщо у дитини вузька ніжка, не можна купувати взуття з широким носком, необхідно пам'ятати про неправильний розподіл навантажень на м'язи. Не можна, щоб нога теліпалася усередині чобітка.
 
Підйом - це верхня частина ступні, перехідна до гомілки. Якщо перехід в передній частині нахилений, плавний - це підйом високий.
 
Підошва
Особливу увагу потрібно звернути на підошву дитячих чобітків. Вона повинна легко згинатися, щоб дитині було комфортно і вільно рухатися. Крім того, взуття з м'якою підошвою менше ковзає. До нековзних підошв можна віднести ті, які зроблені з полівінілхлориду (ПВХ) або термоеластопласту (ТЕП). Так само важливо оглянути протектор. Добре, якщо малюнок на підошві черевика «різносторонній».
 
Звертайте увагу також на шви. Купуючи пару взуття, відігніть верхню частину від підошви і перевірте, чи рівний шов, чи на місці клей, чи не утворилися щілини між підошвою і верхньою частиною. Підошва зимового взуття повинна бути достатньо щільною і не пропускати холод. Також підошва може бути з поліуретану, він гнучкий і легкий, але більш холодний і ковзний.
 
Вибирайте чобітки з невеликим каблучком, щоб стопа правильно розвивалася, а також формувалася хода. Застібка може бути як блискавка, так і липучка.
 
Устілка
У будь-якому зимовому взутті важлива наявність устілки. Вона повинна бути надійно пришита або приклеєна.
 
При виробництві устілок використовуються різноманітні системи, які в результаті знижують навантаження на стопу - наприклад, устілки з повітряною подушкою. Обов'язково зверніть увагу на наявність супінатора - подушечки, яка підтримує звід стопи. Саме супінатор попереджає плоскостопість. Якщо ж він відсутній - придбайте спеціальну ортопедичну устілку.
 
Утеплювачі
Чудово, якщо хутро натуральне, це дозволить нозі дихати і не мерзнути: цигейка, мутон. Таке хутро можна визначити, розсунувши хутряну підкладку всередині чобітка: якщо там шкурка - значить, хутро натуральне, а якщо тканина - значить, це синтетика. Хутро синтетичне відрізняє особливий блиск, штучне хутро також блищить, натуральне - більш тьмяне.
 
Мембрана - тонка фторопластова плівка, яка пропускає вологу тільки назовні. На одиницю площі припадає величезна кількість отворів дуже маленького розміру. Молекули води у вигляді пари, проходять крізь ці отвори, а ось краплі, які більше молекул у багато разів, вже не проходять. До мембранних матеріалів відносяться: сімпатекс, гортекс, рікотекс, всі вони мають різну структуру, але функціонують за одним і тим же принципом. Для кращої «роботи» мембрани, її краще доповнити колготами або шкарпетками, що містять деякий відсоток синтетики, або спеціальними термошкарпетками. Мембранне взуття призначене для температур до -10⁰С. Варіант «мембрана плюс овеча вовна» витримує температуру до -30⁰С.
 
Тінсулейт - синтетичний утеплювач. Відрізняється легкістю, водонепроникністю, міцністю. Теплозахисна функція у черевиків на тінсулейті працює так само, як і у черевиків на підкладці з натурального хутра. Температурний режим: до -30⁰С. Таке взуття підійде як для активних прогулянок, так і для пасивного проведення часу на вулиці. Взуття на тінсулейті присутнє у такої торгової марки як Merrell.
 
У процесі вибору зимового взуття дитині, варто також звернути увагу на матеріал верху чобітка. Ідеальний вибір - чоботи з натуральної шкіри на хутрі. Основні вимоги до натуральній шкіри: пластичність, хороша повітряна провідність і випаровування вологи; на шкірі не повинно бути складок, ушкоджень, плям, розривів ниткових швів і т.д.
 
Але при цьому у шкіряному взутті є свої мінуси. Наприклад, якщо зайти в глибокий сніг - таке взуття можна запросто промочити, а у приміщенні в шкіряних чобітках на хутрі буде спекотно. Виходячи з цього, зараз створюються й інші різновиди дитячого зимового взуття. Наприклад, текстильне взуття на мембрані з хутряною підкладкою, сноубутси, валянки, взуття з нубука, унти.
 
Матеріали
До плюсів таких матеріалів як шкіра і текстиль можна віднести те, що вони відмінно пропускають повітря і відповідають гігієнічним вимогам. Крім того, ці матеріали відмінно «сідають» по формі ноги дитини. Текстиль не розтягується при носінні, так що його не варто купувати заздалегідь. Шкіряне взуття трохи тягнеться в довжину. Щоб нога не замерзла, замок на взутті повинен бути зсередини прикритий хутром, а не шкірою.
 
Шкірозамінник - не «дихає» і може тріскатися на морозі. Щоб його визначити при покупці взуття, зверніть увагу на те, що штучна шкіра холодна на дотик і не нагрівається, якщо покласти на неї долоню. Пошукайте також зріз шкіри біля замку. Якщо з такого зрізу можна зняти ниточку, то це взуття зі штучних матеріалів.
 
Нубук - розворсована шкіра, з ефектом легкої ворсистості. Цей матеріал схожий на оксамит. Взуття красиве, але не особливо практичне: не виносить вологи і потребує ретельного догляду.
 
Примірка
При покупці зимового взуття дитині варто приміряти вибрані чобітки. Між пальчиком і носком черевика повинен залишатися приблизно 1 см. Порожній простір в зимових чобітках повинен бути для накопичування теплого повітря, щоб ніжки не мерзли. Крім того, необхідний запас для росту ступні. Під час примірки (малюк повинен стояти на підлозі) спробуйте вставити свій мізинець між задником взуття та п'ятою дитини.
 
Взуття має без проблем вдягатися і зніматися. Якщо якась з цих процедур вимагає зусиль, не варто купувати черевики або чоботи з розрахунком, що вони «розносяться». У процесі «розноски» взуття дитина з нього елементарно виросте.
 
Коли зимове взуття дитини розноситься, стане більше, ніж потрібно, досить підкласти в чобіток ще одну устілку, яка забезпечить щільне прилягання взуття до ніжки малюка.