Від того, наскільки зручне і правильно підібране взуття, безпосередньо залежить ефективність тренувань. Для спортзалу або занять фітнесом не підійдуть кеди, які ви носите кожен день, або бігові кросівки, в яких ви виходите на пробіжку.

 Загальні правила

            Вибір спортивного взуття залежить від того, яким видом тренувань ви плануєте займатися. У аеробних і силових тренувань різні функції, тому і критерії вибору взуття різні.
            В ідеалі варто придбати кілька пар взуття і змінювати їх залежно від завдань тренувань. Це зробить тренування максимально результативними.

 Матеріали
            Спортивне взуття виготовляють з різних натуральних і штучних матеріалів. У кросівках для активних видів фітнесу використовуються більш легкі матеріали. Верхня частина повинна гнутися, не обмежувати рухів, але в той же час добре підтримувати стопу.

Верх сучасних кросівок роблять в основному з наступних матеріалів:
• текстиль;
• поліестер;
• натуральна шкіра;
• синтетична шкіра.
 Кросівки з текстилю легкі, з хорошою вентиляцією і вологовідведенням.

            Для спортивного взуття використовується поліестер з особливим плетінням. Таке взуття пропускає повітря і дозволяє нозі «дихати», забезпечуючи при цьому хорошу фіксацію стопи.

            Взуття з натуральної шкіри підходить для фітнесу, особливо для танцювальної аеробіки, а також для силових тренувань. Такі кросівки еластичні і добре тримають форму.
            Кросівки з синтетичної шкіри м'які, гнучкі, при цьому зберігають форму і здатні витримати велике навантаження. Відмінно підходить для фітнес-тренувань і пауерліфтингу.

Підошву кросівок роблять з легких високотехнологічних матеріалів, які, з одного боку, забезпечують хороше зчеплення і стійкість, з іншого - різну ступінь амортизації.

 Вентиляція
            Один з основних критеріїв якісних кросівок - хороша вентиляція. При навантаженнях будь-якої інтенсивності стопа завжди повинна «дихати», тому кросівки, призначені для занять в залі, оснащуються додатковими вставками з сіточки або текстилю. Також матеріал верху повинен добре відводити вологу.

            Зверніть увагу на те, що кросівки для занять в спортзалі відрізняються від тих, що призначені для тренувань в холодну і вологу погоду на вулиці. Останні оснащені мембраною, що захищає ноги від вологи і охолодження, але такою, що ускладнює вентиляцію. Тому вони не підходять для занять в спортзалі.

 Легкість
            Кросівки не повинні бути важкими. Сучасні матеріали, з яких роблять спортивне взуття, досить легкі. Так що зайва вага в даному випадку - ознака низької якості.

 Фіксація стопи

Кросівки на липучках підійдуть тільки для прогулянки. Для занять у залі вибирайте кросівки на шнурівці. Шнурки дозволяють регулювати прилягання до ноги і краще підтримують стопу. При силових тренуваннях це дозволить краще балансувати, а під час кардіонавантажень і фітнесу - міцно зафіксує кросівки на стопі.

 Взуття для фітнесу

 Аеробні тренування і групові заняття в залі

            Фітнес-заняття передбачають високу активність і динаміку. Правильно підібране взуття забезпечує достатню стійкість і в той же час гнучкість стопи при різноспрямованих рухах, випадах або стрибках. Тому кросівки повинні бути еластичними, з амортизуючою підошвою, добре гнутися і фіксувати стопу, але при цьому не сковувати рухів. При виборі взуття для фітнесу треба враховувати певний набір критеріїв.

         1. Кросівки мають бути легкими. Чим вони легше, тим комфортніше в них стрибати і повертатися.

         2. Підошва має бути гнучкою. Обов'язково перевірте гнучкість підошви. Для цього взуйте кросівки, зробіть упор носком в підлогу і спробуйте зігнути стопу. Згин кросівка повинен збігатися зі згином стопи. На підошвах деяких моделей кросівок для фітнесу роблять спеціальні насічки, які дозволяють взуттю краще згинатися.

         3. Підошва має бути м'якою. У фітнесі немає такого ударного навантаження, як під час бігу, тому амортизації в кросівках для фітнесу набагато менше. Проте, м'яка, трохи пружна підошва зробить стрибки і кроки на заняттях фітнесу більш комфортними.

 Силовий тренінг

Для силових тренувань важлива стабільність, стійкість і зчеплення з поверхнею, тому до вибору взуття для занять пауерліфтингом, бодібілдінгом, важкою атлетикою необхідно поставитися надзвичайно серйозно. У взутті для силового тренінгу, в тому числі у штангеток і їх різновидів, свої жорсткі критерії відбору.

         1. Протектор підошви повинен забезпечувати зчеплення з поверхнею, щоб простіше було балансувати і утримувати рівновагу під вагою снаряду. Хороше зчеплення - запорука безпечного тренінгу.

         2. Підошва і каркас мають бути твердими і жорсткими. При силовому тренінгу важливо правильно розподілити вагу і знайти стійке положення. Якщо надіти бігові кросівки з амортизацією, підошва знизить стабільність колін і не дасть рівномірно розподілити вагу тіла по стопах.

         3. Кросівки мають щільно прилягати до стопи. Вони не повинні пережимати стопу або бовтатися на нозі. Важливо, щоб кросівки забезпечували гарну підтримку і тримали стопу в тонусі.

Взуття для занять на тренажерах

Кросівки для кардіотренувань мають бути гнучкими, забезпечувати стабільність при русі і амортизацію. При цьому варто врахувати, що для занять на біговій доріжці необхідні бігові кросівки з невеликою амортизацією, так як ударне навантаження в рази менше, ніж, наприклад, при бігу в парку по асфальту.

Для силових тренувань в залі підійде взуття з плоскою підошвою, висота якої не перевищить 2-2,5 см і буде практично плоскою. Вона також повинна мати рифлену поверхню і забезпечувати хороше зчеплення і стійкість.

Кросівки для кроссфіта підійдуть тим, хто комбінує кардіо- та силові тренування в рамках одного заняття.

        1. Каркас кросівок має бути твердим, добре тримати стопу. Це допоможе зберігати баланс при роботі з важкою вагою.

        2. Підошва має бути такою, що не пружинить без амортизації. Для занять у залі обирайте взуття з практично плоскою підошвою.

        3. Підошва має бути гнучкою, але не монолітною. Це дозволить зберігати необхідну рухливість під час занять на тренажерах.

Якщо для кардіонавантажень підійде підошва з піни або гелю, при силових навантаженнях вона не забезпечить необхідної стабільності. Тому, якщо збираєтеся включати силові вправи в свою програму, обирайте стійку підошву, яка не пружинить.

 Спортивні шкарпетки

Без шкарпеток або в звичайних шкарпетках при інтенсивних навантаженнях буде незручно навіть у високоякісному взутті. Щоб заняття були комфортними, одягайте спортивні шкарпетки, які мінімізують можливість появи мозолів, потертостей, добре підтримують стопу і відводять вологу.

 Догляд за взуттям

Щоб взуття прослужило якомога довше, потрібно за ним правильно доглядати. Після тренування необхідно добре просушити кросівки природним способом або за допомогою спеціальних сушарок, які просушать взуття не тільки зовні, але і зсередини. Після сушіння обробляйте взуття засобами для захисту.

Існують спеціальні захисні засоби для кожного матеріалу. Якщо на взутті є вставки іншого матеріалу, підібрати спеціальний засіб не вийде. У цих випадках використовуйте універсальний захисний спрей. Навіть якщо ви збираєтеся одягати свої кросівки тільки в залі, він захистить взуття від пилу і вологи.

Для догляду за кросівками з натуральної та синтетичної шкіри використовуйте поліруючі креми з вмістом масел. Замша і нубук віддають перевагу сухому очищенню, тому регулярно видаляйте пил і бруд спеціальною щіткою. Не чистіть вироби зі шкіри, замші і нубуку абразивними засобами.

При виборі засобу для чищення зверніть увагу, для якого матеріалу він призначений: є як спеціальні очисники для певних матеріалів, так і універсальні.

Не можна прати кросівки в пральній машинці. Для очищення краще придбати спеціальний шампунь, який добре піниться і очищає від забруднень. Видаліть забруднення за допомогою щітки і змийте піну невеликою кількістю води.

Тренування супроводжуються інтенсивним потовиділенням і іноді неприємним запахом. Щоб цього уникнути, використовуйте дезодоранти для взуття, які не тільки нейтралізують неприємні запахи, але і надовго запобігають їх появі.

 Не буває універсального взуття, що підходить для будь-якого виду активності. Обирайте взуття для занять в залежності від того, чим ви плануєте займатися. І не забувайте про правильний догляд - це подовжує термін служби взуття.