Одні займаються гірськолижним спортом серйозно, а інші по-аматорськи отримують задоволення. За таким принципом і будемо вибирати гірськолижний костюм.
 
Для лижників - спортсменів гірськолижний одяг має бути облягаючим. Одяг вільного покрою чинить більший опір повітрю, а в спорті мають значення навіть секунди. Популярним покриєм є комбінезон, так як в костюмі, який складається з куртки та брюк, під час руху куртка може підніматися. Якщо все ж перевага віддана куртці та брюкам, то необхідно звернути увагу, щоб куртка пристібалася до штанів за допомогою блискавки. Важливо, щоб комір і манжети костюма були облягаючими; вони можуть бути в'язаними. Низ брюк повинен бути оснащений резинкою, яка утримує їх від підняття.
 
Лижникам-любителям підійде гірськолижний костюм вільного покрою. Можна купити комплект, який складається з куртки і брюк. Бажано, щоб куртка у такого костюма ззаду була довшою, а також бажана наявність резинки, щоб вона не піднімалася. Ідеально, якщо штани внизу будуть з блискавкою, це спрощує процес одягання і полегшує доступ до носків, якщо їх потрібно буде поправити. Передня сторона гомілки може мати утеплення, щоб не мерзли ноги, так як швидкість «аматорського» катання відносно невелика.
 
Тим, хто рідко буває на гірськолижних курортах і особливими навичками катання не володіє, костюм краще вибрати більш теплий і, при бажанні, можна вільного покрою. Актуальним є комплект - куртка, брюки. Також як варіант можна розглядати жилетки або щільні светри. Куртки на талії можуть мати внутрішню "спідницю" на резинці, яка захищає від попадання снігу всередину. Брюки можуть бути як високими на лямках, так і стандартними. Від попадання снігу всередину краще захищають високі штани на лямках. В цьому випадку куртка може бути будь-якої довжини. Довгу куртку краще придбати, якщо штани застібаються на поясі. Обов'язковою є наявність блискавки внизу штанів, які так само повинні мати клапан для захисту ніг від вітру. Схвалюється наявність на костюмі різних кишень на блискавці, куди можна буде покласти ключі від номера, абонемент / пропуск на підйомник, гроші чи інші необхідні дрібниці.
 
Для більш комфортного проведення часу на гірських спусках костюм гірськолижника повинен мати деякі дуже важливі деталі.
 
- Колір гірськолижного костюма краще вибирати яскравий, щоб вас добре було помітно на схилі, і в разі чого легко можна було знайти рятувальникам.
 
- Добре, якщо внутрішня сторона коміра буде зроблена з флісу, - щоб шкіра на обличчі не обвітрювалася. Крім того, у верхній частині коміра, під блискавкою, повинна бути спеціальна планка під підборіддя, - щоб комір не сповзав вниз. Також чудово, якщо комір має вбудований капюшон, - це виручить вас під час снігу або дощу.
 
- Блискавки повинні справно працювати, а "брелки" блискавок повинні бути такими, щоб за них було зручно братися, не знімаючи гірськолижних рукавичок.
 
- Основна блискавка на куртці повинна бути закрита клапаном. В ідеалі - з зовнішньої і внутрішньої сторони, - щоб не продувало вітром.
 
- Манжети на рукавах повинні легко і надійно закриватися, - щоб під них не забивався сніг.
 
- Добре, якщо на куртці або комбінезоні буде спеціальне кріплення для Ski-Pass (пропуск на підйомник), це дозволить уникнути довгих пошуків його в кишенях.
 
- На рукавах костюма бажана наявність кріплення для рукавичок, щоб їх можна було зняти і не втратити.
 
- Зовнішні кишені костюма повинні застібатися на блискавку. Це захистить їх місткість від випадання.
 
- Шви повинні бути акуратними, укріплені спеціальної тасьмою, яка запобігає потраплянню вологи всередину.- Обов'язковим у костюмі є ущільнення на колінах і ліктях, так як ці зони найбільше «потерпають» під час падінь.