Ковзани для хокею - найбільш міцні та надійні ковзани, так як вони повинні захищати ногу від ударів шайб або ключок. Моделі ковзанів для хокею можуть бути наступних призначень:
- для професійних хокеїстів (воротарів, захисників, форвардів);
- для напівпрофесіоналів;  - для хокеїстів-любителів;
- для новачків.
 
Перед тим, як купити ковзани для гри, визначтеся зі своїм стилем катання.
 
Розмір хокейних ковзанів
При виборі хокейних ковзанів необхідно керуватися принципом - на піврозміру більше, і не міряйте їх на вовняний носок. Приміряти хокейні ковзани слід так само, як і фігурні. Якщо розмір ви підібрали відповідний, то черевики будуть сидіти, не заподіюючи дискомфорту і не допускаючи ходіння стопи.
 
Якщо ви купуєте хокейні ковзани дитині, не варто залишати в розмірі великий запас. Допускається модель черевика більше на один розмір.
 
Загалом, купуючи ковзани, враховуйте, що стопа повинна заповнити весь черевик, п'ятка повинна щільно сидіти в заднику. Якщо стопа зміщується на п'яті, слід підібрати черевики меншої повноти або меншого розміру.
 
Хокейні черевики
Хокейні ковзани підходять для екстремального катання з різкими стартами і гальмуваннями. Катаючись подібним чином більше ризику отримати всілякі травми, тому хокейний черевик влаштований так, щоб краще захищати ногу. Хокейні черевики роблять в основному із синтетичних матеріалів - нейлону, металевої сітки, штучної шкіри, композиту; підошва - з ущільненої гуми. Зовнішня частина носка черевика повинна бути виконана зі зносостійких матеріалів, що витримують порізи і стирання. Між лезом і черевиком розташована стійка, яка кріпиться до черевика клепками. Отвори в стійках значно полегшують ковзанець.
 
Лезо в хокейних ковзанах
Сучасні хокейні ковзани оснащені конструкцією, яка складається з металевого леза, закріпленого в пластиковому утримувачі - стакані. За допомогою заклепок або гвинтів стакан кріпиться до підошви черевика. Лезо може бути остаточно закріплене в стакані, а може бути знімним. Єдиного стандарту на систему кріплення леза в стакан не існує. Роз'ємна конструкція леза може бути актуальна для людей, які активно грають в хокей, і тих, хто часто заточує ковзани, - в разі чого лезо можна елементарно замінити. Так само справа йде і зі стаканом, що лопнув. Хокейний стакан виготовляють зі спеціальних ударостійких сортів пластика, так як він повинен витримувати удари шайбою, ключками, чужими ковзанами. Як компроміс між міцністю та вагою конструкція стакана може бути "прикрашена" додатковими отворами для зниження ваги.
 
Краще вибрати ковзани з більш товстим лезом, вони краще тримають на поворотах. Ковзаюча поверхня леза має форму жолоба. Виготовляються вони з нержавіючої загартованої сталі. Якість леза ковзана тим вище, чим вище ступінь загартування сталі.
 
Примірка
Приміряючи черевик, взуйте його, гарненько втопіть за місцем п'яту, і тільки потім шнуруйте. Міряти бажано на такий носок, в якому плануєте кататися. Зашнурувавши ковзани потрібно потоптатися, походити, оцінити відчуття в ногах, те, наскільки добре черевик фіксує і підтримує голеностоп, чи не обмежує рухливість там, де вона потрібна. Зверніть увагу на свої відчуття: черевик не повинен здавлювати ступню, обмежуючи кровообіг, а пальці не повинні упиратися в мисок черевика зсередини, інакше ноги мерзнутимуть. Верхня петля шнурівки не повинна врізатися в гомілку спереду, коли нога нахиляється вперед. В іншому випадку потрібно або послабити шнурівку, або вибрати модель ковзанів з більш щільним або захищеним язичком.
 
У хокейних черевиках немає кафа на шарнірі, і нахил гомілки вперед здійснюється за рахунок гнучкості черевика і обмежується висотою і ступенем затягування шнурівки. Якщо ви хочете різко стартувати, маневрувати, швидко розганятися - не шнуруйте пару верхніх отворів, але на цьому ви втратите небагато бічної підтримки.