Щоб ковзани швидше ковзали по льоду, не іржавіли і прослужили вам не один сезон, після кожного тренування їм потрібен правильний догляд.
 
- Не варто експлуатувати ковзани, якщо температура нижче -20°С.
 
- Щоб пересуватися поза льодовим покриттям, потрібно застосовувати спеціальні пластикові чохли до лез ковзанів.
 
- Після катання ковзани необхідно протирати м'якою ганчіркою зовні і всередині. Волога, піт, сіль, бактерії завдають шкоди шкірі черевика і зменшують термін його служби.
 
- Після кожного тренування просушуйте черевики. Але не сушіть ковзани на батареї або обігрівачі - їх, як і звичайне взуття, краще сушити при кімнатній температурі.
 
- Щоб на них не утворювалися подряпини і зазублини, використовуйте м'які матерчаті чохли.
 
- Не залишайте їх в пластикових чохлах для лез. Ковзани можна зберігати в сумках та пакетах - їм необхідно провітрюватися.
 
- Гвинтові затискачі ковзанів потрібно змащувати двічі на тиждень солідолом або вазеліном.
 
- Іржа - найбільший ворог лез. Якщо вона з'явилася, леза вже ніколи не повернуться в колишній стан за якістю. Але видалити іржу, що з'явилася, можна солідолом.
 
- Час від часу обробляйте шкіру черевиків звичайним кремом для взуття.
 
- Перед тим, як відправити ковзани на «тимчасовий відпочинок», обов'язково змастіть шкіру черевиків вазеліном або кремом для взуття, набийте газетами, полози намажте солідолом або машинним маслом. Кожен ковзанець потрібно загорнути в папір і тільки після цього прибрати в шафу.
 
Як точити леза ковзанів
Дуже важливим моментом у догляді за ковзанами є заточка лез, але справа це так само і дуже складна. Необхідно відзначити, що існує різниця між заточуванням фігурних і хокейних ковзанів. Щоб не нашкодити лезу, не варто заточувати їх самостійно, краще звернутися в спеціальну майстерню. Так само краще не користуватися апаратами для заточення лез, які розміщуються на деяких ковзанках.
 
Занадто часто точити леза не слід, так як для будь-якого леза передбачено певне число заточувань.