Види велотренажерів
Для початку необхідно визначитися з метою покупки велотренажера, а потім з відповідною конструкцією.
Початківцям ідеально придбати вертикальний велотренажер. Педалі в такому тренажері знаходяться під сідлом, імітуючи велосипед. Якщо вам потрібен тренажер з мінімальним навантаженням на хребет і суглоби, найкраще купити горизонтальний велотренажер. Спортсмен розташовується на такому тренажері в напівсидячому положенні; педалі знаходяться спереду. У реабілітаційних цілях використовують велоергометр, який забезпечує максимальний контроль навантаження. Існує також велотренажер для зміцнення рук і м'язів спини - велотренажер для рук. Рух тут наводиться руками.
 
Система гальмування велотренажера
Наступний критерій, на який слід звернути увагу при виборі велотренажера, це його довговічність і ціна. На ці два важливих пункти впливає система гальмування тренажера.
Найпростіший, недорогий і менш довговічний - ремінний велотренажер. Його роботу забезпечує ремінь, який в залежності від сили натяжки регулює навантаження.
Більшою мірою їзду на велосипеді нагадує інерційний велотренажер. Гальмівні колодки забезпечують опір педалей. Такий велотренажер надасть максимальне навантаження.
Безшумною і плавною роботою може «похвалитися» магнітний велотренажер; через постійний магніт поблизу від маховика. Такий велотренажер досить довговічний. Але його ремонт обійдеться дорожче, ніж ремонт «побратимів».
Найбільш дорогий, але при цьому самий довговічний з велотренажерів - електромагнітний велотренажер. Обумовлено це системою електромагнітів. Даний велотренажер має автоматичну систему управління навантаженням. Він забезпечує чіткий облік і сталість навантаження.
 
Сумісність велотренажера з користувачем
Купуючи велотренажер, зверніть також увагу на його сумісність з особливостями того, хто буде займатися на тренажері: допустима вага користувача, форма і розмір сідла тренажера, розмір педалей. Слід взяти до уваги вікову категорію і фізичний розвиток людини, а також інтенсивність майбутніх занять. Рекомендовано звернути увагу на розмір маховика велотренажера: чим більший маховик, тим плавніший хід, особливо у фазах зміни навантажень протягом тренування. Крім того, варто задуматися про спосіб кріплення кардіодатчиків. Оптимальним є варіант розташування на ручках керма велотренажера для можливості захоплення долонями.