Заняття на велотренажері - це досить сильні фізичні навантаження. Звернутися за порадою до лікаря перед тренуваннями на велотренажері варто тим, хто страждає на гіпертонічну хворобу з частими кризами. Протипоказані заняття при серцево-судинній недостатності, тахікардії і частих нападах стенокардії, тромбофлебіті, набряках. Утриматися від тренувань слід при цукровому діабеті та онкологічних захворюваннях. Не варто сідати на велотренажер і при інфекційному захворюванні.
 
Основним правилом, якого необхідно дотримуватися, займаючись на велотренажері, є регулярність тренувань. В іншому випадку можна поступово втратити результати, яких досягли. Краще всього тренуватися за індивідуально розробленою програмою, орієнтуючись на рівень фізичної підготовки. Більш складні програми можуть завдати шкоди здоров'ю.
 
Щоб краще переносити фізичні навантаження, орієнтуйтеся на свої біоритми. Якщо прокидаєтеся рано вранці - тренуйтеся в ранкові години. Якщо ви спите вночі, то краще займатися у другій половині дня. Але не варто приступати до вправ на велотренажері раніше, ніж через 2-3 години після сну. Тренування у вечірній час краще закінчувати за дві години до сну.
 
Заняття рекомендується проводити через пару годин після їжі, а після тренування утриматися від прийому їжі хоча б годину. Якщо ви приймали медикаменти, вживали напої або палили - тренування повинне бути розпочато також не раніше, ніж через годину. Під час і після вправ не можна вживати рідини, при сухості в роті або сильній спрагі краще просто його прополоскати.
 
Тренування необхідно починати з легкої розминки, задіявши ті м'язи, з якими доведеться працювати. Можна зробити вправи для плечового пояса, присідання і нахили. Далі слід підготувати колінні суглоби: злегка помасажувати і розтерти їх руками. У розминці також можна провести вправи на розтяжку м'язів.
 
Параметром для визначення необхідної інтенсивності заняття може бути частота пульсу, яка під час тренування збільшується. Для починаючого спортсмена ідеальна буде частота пульсу 110-120 ударів у хвилину. Через 10 хвилин від початку тренування варто вимірювати пульс. Під час перших занять його частота повинна становити приблизно 65 - 70% від максимального вікового пульсу. Максимальний віковий пульс (МВП) розраховуємо за формулою: 220 мінус ваш вік. Щоденні зміни частоти пульсу можуть бути викликані зміною тиску. Крім цього слід пам'ятати, що контрольне значення частоти пульсу - лише рекомендація, і незначні відхилення в ту або іншу сторону припустимі.
 
Дуже важливо почавши тренування продовжувати її до кінця. Якщо ви зупинилися на півдорозі, продовжити тренування краще з розминки. Перепочинок важливий між силовими тренуваннями. Його тривалість для кожної людини індивідуальна, залежить від рівня фізичної підготовки та обраної програми. Але при цьому відпочинок між вправами не повинен перевищувати двох хвилин.
 
ПРОГРАМИ ЗАНЯТЬ НА ВЕЛОТРЕНАЖЕРІ
 
Програма тренувань на велотренажері повинна відповідати рівню вашої фізичної підготовки, наявності вільного часу і цілям.
 
Програма № 1 - Для початківців
 
3-4 рази на тиждень по 20-30 хвилин. Інтенсивність: 60-70% від максимального вікового пульсу. Частота кроків: менше 50 кроків у хвилину.
 
Перш за все, варто приділити увагу поступовому збільшенню безперервної активності протягом 20-30 хвилин.
 
Тільки після того, як ваші тренування стануть безперервними, по 20-30 хвилин, ви можете поступово збільшувати час виконання вправи на рекомендованому рівні інтенсивності.
 
Даної програми слід дотримуватись протягом перших 6-8 тижнів тренувань.
 
Програма № 2 - Проміжна
 
3-5 разів на тиждень по 20-45 хвилин. Інтенсивність: 70-80% від максимального вікового пульсу. Частота кроків: 50-60 кроків за хвилину.
 
У більшості випадків дана програма буде давати бажані результати, відповідно до цілей тренувань, для основної маси тих, хто займається спортом. Тренування з більш високими параметрами частоти, тривалості та інтенсивності призначені для спортсменів.
 
Програма № 3 - Для підготовлених
 
4-6 разів на тиждень по 30-60 хвилин. Інтенсивність: 80-90% від максимального вікового пульсу. Частота кроків: 60-80 кроків за хвилину.
 
Дана програма рекомендується тим, хто потребує розвитку й підтримки серцево-судинної і дихальної систем.
 
Як варіант тривалого тренування з високою інтенсивністю може бути тренування з інтервалами, в якому робота з більшою інтенсивністю (з більшою частотою кроків) протягом 30-60 секунд чергується з роботою з меншою інтенсивністю протягом 1-2 хвилин.